Multe companii care decid sa intre in procedura de insolventa o fac prea tarziu, unul dintre motive fiind comportamentul proprietarului-manager, care este prea sentimental, a declarat Andrei Cionca, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

“In Romania, inca avem proprietarul-manager care cu greu se desesizeaza de la conducerea business-ului. Este prea sentimental, are impresia ca numai el stie sa le faca pe toate si nu accepta sa ii cedeze si altcuiva o parte din atributiile sale. Ori in business nu trebuie sa fii sentimental, ci foarte pragmatic. Sa tai acolo unde trebuie, nu unde simti tu”, a afirmat Andrei Cionca (foto).

Un alt minus al managerilor romani a fost intarzierea cu care acestia au raspuns in momentul in care compania pe care o conduceau a inceput sa acumuleze datorii. “Managerii tineri erau obisnuiti doar afaceri in crestere si nu au fost confruntati cu astfel de crize, motiv pentru care raspunsul lor a fost mult intarziat”, a adaugat managerul CITR.

Anul trecut, Casa de Insolventa Transilvania a preluat 90 de proiecte, ajungand la un total de 166 de proiecte gestionate. Compania s-a orientat in special catre segmentul de retail, printre clientii sai numarandu-se: Leonardo, Flanco, Diverta, dar si centre comerciale precum: Armonia Center, Tiago Malls si City Mall.

“Vanzarile retailerilor pe metru patrat au scazut cu 18-36% fata de vanzarile dinaintea crizei. Evident, multe dintre aceste companii au intrat in procedura de insolventa, intrucat marja lor de profit este de 3-7%”, a explicat Cionca.

In prezent, Casa de Insolventa Transilvania gestioneaza datorii de 800 de milioane de euro ale firmelor intrate in insolventa, cu active de 350 de milioane de euro. Compania are sase birouri in tara si 80 de angajati si colaboratori. Cele mai mari birouri sunt in Bucuresti (20 de angajati) si Cluj-Napoca (16 angajati).

Anul trecut, investitiile CITR au fost de 450.000 de euro, trei filiale noi devenind complet operationale : Bucuresti, Timis si Brasov.

Cum comentati? Sunt antreprenorii si proprietarii de active prea sentimentali?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Sierra Quadrant: Firmele romanesti se ingroapa in datorii