Jucatorii din bricolaj dau tonul tranzactiilor: 10 mil. euro pentru un magazin Praktiker

Fondul de investitii Bluehouse Capital a finalizat tranzactia prin care a achizitionat magazinul Praktiker din Craiova de la dezvoltatorul Omilos Investments pentru suma de 10 milioane de euro, a anuntat compania de consultanta imobiliara Colliers International, intermediarul tranzactiei.

Proprietatea dezvoltata de Omilos la Craiova a fost livrata in anul 2005 si are o suprafata de 9.500 mp inchiriabili. Blake Horsley, directorul departamentului de investitii al Colliers International, a care reprezentat Omilos in aceasta tranzactie, considera ca cererea pentru box-uri de retail, atat din partea chiriasilor cat si a investitorilor, a crescut vizibil fata de alte segmente ale pietei imobiliare.]

Apetitul investitorilor pentru box-uri de retail, in special in cazul operatorilor de bricolaj, este in continua crestere. Aceasta tranzactie va sparge gheata pentru acest sector in 2011. Vom asista la o crestere a activitatii spre sfarsitul anului si chiar in 2012”, spune Horsley.

Un avantaj in cazul unitatilor de retail il reprezinta costul si existenta optiunilor de finantare. “Pentru unitatile inchiriate pe termen lung, care beneficiaza de sustinerea companiilor mama, conditiile de finantare pot fi foarte bune, ceea ce creeaza un impact mai mare in yield-urile asteptate de fondurile de investitii de tip private equity. Pentru acestea, efectul de levier si costul finantarii sunt critice in obtinerea randamentelor vizate”, completeaza Horsley.

In 2010, piata investitiilor in active imobiliare a inregistrat o imbunatatire semnificativa a volumului de tranzactii, de la 100 milioane de euro in 2009 la aproximativ 500 milioane de euro. Desi majoritatea tranzactiilor au fost atipice, reprezentand achizitii trans-frontaliere, intelegeri intra-grup sau tranzactii cu sume nominale, au avut loc si un numar de investitii clasice (aproximativ 150 milioane de euro, potrivit consultantului imobiliar.

In 2011, stirile economice favorabile din vest vor influenta Romania in doua moduri: in primul rand, oportunitatile din Europa de Centrala si de Vest sunt din ce in ce mai putine, ducand la scaderea yield-urilor, ceea ce va determina investitorii sa se reorienteze catre pietele de investitii din est. In al doilea rand, datorita legaturilor stranse ale Romaniei cu restul Europei, investitorii straini considera ca economia romaneasca va reintra in curand pe un trend ascendent, asa ca urmaresc activ piata locala si asteapta momentul oportun pentru a reintra pe piata, mai spun cei de la Colliers.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri