Cel mai pesimist scenariu: Investitiile imobiliare ar putea creste cu 30%

Volumul investitiilor in proprietatile comerciale din Romania s-a ridicat la peste 290 milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 140% fata de 2009. Pentru acest an, cel mai pesimist scenariu indica o crestere de 30%, in timp ce un scenariu optimist arata un plus de 60%.

„Investitiile in proprietati comerciale din Romania in 2010 au cumulat 292,9 milioane, reprezentand o crestere cu 138% fata de anul 2009. Pentru 2011, estimam un volum de investitii intre 400 si 500 milioane de euro, reprezentand o crestere de 30% - 60%, fata de anul precedent”, a declarat Cristian Ustinescu (foto), seful diviziei de investitii a companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

In ceea ce priveste valoarea totala a capitalului disponibil pentru investitii in Europa, acesta este estimat la 114 miliarde de dolari, potrivit DTZ.

In 2010, 89% din volumul total al tranzactiilor importante pe segmentul imobiliar din Romania a apartinut investitorilor straini. Cele mai reprezentative tranzactii au fost realizate de New Europe Property Investments (South Africa) si Immoeast (Austria).

„Anul trecut, companiile locale a avut o aparitie rara pe piata de investitii, totusi, mai pronuntata fata de activitatea din anul precedent. Daca in 2009 doar 2% din volumul total de investitii a fost realizat de catre companiile romanesti (care vizau sectorul rezidential), in 2010, activitatea lor a crescut la 9%, in timp ce focusul lor s-a deplasat spre segmentul de retail”, a adaugat Cristian Ustinescu.

Pe de alta parte, consultantii Colliers afirma ca in 2010, piata investitiilor in active imobiliare a inregistrat o imbunatatire semnificativa a volumului de tranzactii, de la 100 milioane de euro in 2009 la aproximativ 500 milioane de euro.

"Desi majoritatea tranzactiilor au fost atipice, reprezentand achizitii trans-frontaliere, intelegeri intra-grup sau tranzactii cu sume nominale, au avut loc si un numar de investitii clasice (aproximativ 150 milioane de euro", spun cei de la Colliers.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri