“Fata de anii trecuti, in 2009 si 2010 a scazut drastic componenta de new business – evaluari solicitate pentru dezvoltari noi de proiecte. 95% din piata este reprezentata de reevaluari – fara a lua in calcul rezidentialul unde se realizeaza si proiecte de prima evaluare. Ponderea estimata inainte de criza era 60% new business si 40% reevaluari”, explica Marius Andronache (foto).

Mediile scaderilor obtinute in urma raportului de reevaluare sunt aceleasi cu scaderile inregistrate de piata imobiliara, spune Andronache. Exista insa si exceptii unde scaderile sunt inferioare trendului general, precum zonele Primaverii, Dorobanti si Kiseleff, unde oferta foarte restransa si interesul mare au “conservat” valorile, scaderiile fiind mai mici decat media pietei.

In ceea ce priveste schimbarile din piata de evaluare, in ultimii doi ani cele mai vizibile au fost reprezentate de segmentul terenurilor, care au scazut ca numar de proiecte, intrucat nu au mai fost acceptate ca garantii. O alta modificare produsa in 2009 si in 2010 a fost aparitia institutiilor finantatoare ca solicitanti directi de evaluari.

“In momentul in care s-a declansat criza economica, bancile au dorit sa stie in ce situatie se afla. In plus, orice executare silita a unui bun presupune o evaluare care se realizeaza inainte de demarea procedurii judiciare”, subliniaza managerul Coldwell Banker.

O alta schimbare a fost la nivel de perceptie. In 2008, cand preturile cresteau, evaluarile se realizeau cu o abordare optimista, continua Andronache, insa acum, dupa 30 de luni de scadere continua a preturilor pe toate segmentele pietei imobiliare, abordarea este mult mai prudenta.

Citeste si:

In 2010, Coldwell Banker Research & Valuation a evaluat aproape 5.000 de locuinte, dintre care pentru peste 1.000 au fost cereri venite din partea bancilor si a institutiilor financiare. Restul au fost proiecte pentru care solicitantii au fost reprezentati de catre dezvoltatori sau investitori, scopul evaluarilor fiind in marea majoritate a cazurilor obtinerea unei finantari sau prelungirea unor credite deja existente.

Aproximativ 75%-80% din proiectele de evaluare implica o banca sau o institutie finantatoare, restul reprezentand informarea managementul si evaluare in scop financiar. Anul trecut, Coldwell Banker Research & Valuation a efectuat evaluari pentru zece banci si institutii finantatoare.

“Coldwell Banker Research & Valuation si-a crescut veniturile anul trecut cu 100% fata de 2009, ajungand sa aduca aproximativ 10-15% din veniturile companiei”, a incheiat Marius Andronache.

Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 15,62 milioane de lei (3,69 milioane de euro), ocupand primul loc in topul jucatorilor de profil.