Reff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a asistat clienti in unele dintre cele mai importante tranzactii incheiate in anul 2010 pe piata din Romania, valoarea cumulata a acestora depasind pragul de un miliard de euro.
Potrivit casei de avocatura, piata tranzactiilor imobiliare din Romania isi va reveni rapid in 2011, dupa o incetinire a activitatii, cauzata de fluctuatiile preturilor.

“Daca in anii precedenti, piata imobiliara s-a mai deprimat, ea nu este inghetata si toate semnele arata o viitoare crestere. In plus, fiecare zona evolueaza diferit, fie ca vorbim de rezidential, de comercial sau de spatii de birouri. Pe rezidential, de exemplu, s-a asteptat o revenire a preturilor pentru ca dezvoltatorii sa incheie noi contracte. O sa vedem cum va avolua aceasta piata in 2011 ", a declarat Alexandru Reff, partener in cadrul firmei de avocatura Reff & Asociatii.

Piata comerciala are o ecuatie mult mai simpla, intrucat are chiriasi si se poate dezvolta, continua managrul. "Nu mai este ca acum cativa ani, cand se mergea pe principiul, proiecte sa ai, chiriasi sunt destui. Acum dezvoltatorii trebuie sa se asigure ca exista cerere inainte de a face calcule exacte", subliniaza el.

Cele mai importante tranzactii din 2010 nu au mai vizat proiectele de M&A, care au fost mai mici, cu cicluri mai lungi, datorate exigentelor cumparatorilor, ci domeniul imobiliar, unde anul trecut, avocatii Reff si Asociatii au asistat acelasi fond de investitii (n.r: sud-africanii de la NEPI) pe parcursul a doua achizitii majore, cu o valoare cumulata de peste 140 milioane de euro.

„Intr-o piata in scadere am reusit sa pastram un business stabil, am continuat sa ne consolidam echipa, iar veniturile obtinute s-au mentinut la acelasi nivel ca in anii trecuti”, a adaugat Reff.

O noutate in ceea ce priveste tendintele in investitii imobiliare pe 2011 o reprezinta decizia marilor retaileri de a cumpara terenurile si a-si dezvolta singuri, sau cu ajutorul bancilor, proiectele, in detrimentul inchirierii acestora. Avocatii de la Reff si Asociatii sunt de parere ca aceasta miscare se datoreaza dorintei respectelor companii de a-si reduce costurile si de a investi fondurile suplimentare disponibile.

"Acum sunt societati care sunt bogate in lichiditati si in conditiile in care costurile sunt mari, considera mai avantajoasa achizitionarea si dezvoltarea prin parteneriate sau chiar din resurse proprii. Nu vorbim aici despre contractele de inchiriere deja semnate, multe dintre ele sunt pe termen lung si au clauze de respectare a perioadei de inchiriere, dar este cazul unor contracte noi, dintre care avem si noi clienti. Asistam si societati care, prin finantare in parteneriat cu o banca isi dezvolta propriile locatii din fonduri suplimentare ", a precizat Alexandru Reff.

Avocatii Reff si Asociatii au asistat Bank of Cyprus pe parcursul procesului de due diligence, in pregatirea si negocierea documentatiei de finantare, cat si in revizuirea contractelor de constructie si a contractelor de inchiriere.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri