"In contextul manifestarii din ce in ce mai violente a fenomenelor meteorologice, urmare schimbarilor climatice mondiale, exista un consens al specialistilor in domeniul constructiilor si mediului, cu privire la vulnerabilitatea crescanda a fondului construit existent la factorii de risc naturali si antropici. Din cauza vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea/prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei", este argumentul prezentat in document pentru instituirea acestor obligatii.

Proiectul a fost refacut ulterior, stabilindu-se si ca proprietarii de locuinte vor putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor.

La finele anului trecut, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat ca Ministerul Justitiei a formulat obiectii fata de proiectul de act normativ, in legatura cu dreptul de proprietate, apreciind ca exista "o intelegere restrictiva" a conceptului de proprietate.