City Gate are o suprafata inchiriabila de 27.730 metri patrati, din care 90% era ocupata la sfarsitul anului trecut. Valoarea de piata a imobilului a fost stabilita la 173,8 milioane de euro, comparativ cu 163,98 milioane de euro in 2009, potrivit raportului financiar al dezvoltatorului imobiliar.

Chiria medie in cazul complexului de birouri este de 22 euro pe metru patrat pe luna, in timp ce randamentul este estimat la 7%.

"Bucuresti a fost a doua cea mai buna piata in termeni de cerere pe piata de birouri, dupa Varsovia", se mentioneaza in raport.

In ceea ce priveste spatiile de retail, cele trei proiecte au in total 25.900 metri patrati, rata de ocupare fiind de 74%. Mall-urile, dezvoltate in parteneriat cu Aura Investments, au o valoare de piata de 58,88 milioane de euro, in crestere de la 33,5 milioane de euro in 2009. Pentru centrele comerciale randamentul mediu este de 9,5%, iar nivelul mediu al chiriei de 12 euro/mp/luna.

Astfel, valoarea activelor din Romania reprezinta 14% din totalul portofoliului dezvoltatorului din Europa, evaluat la 1,6 miliarde de euro.

Fata de 2009, valoarea portofoliului GTC a crescut cu 10%. Suprafata activelor detinute in pietele care activeaza, respectiv Polonia, Ungaria, Serbia, Croatia, Romania este de circa 532.000 de metri patrati.

Citeste si:

Compania mai are in dezvoltare in Romania un mall Galleria la Arad, cu o suprafata de 33.600 metri patrati si a carei finalizare este prevazuta pentru toamna acestui an. GTC detine integral proiectul, dupa ce Aura Investments a iesit din investitie la sfarsitul anului trecut.

In acelasi timp, in octombrie 2010, compania GTC a semnat o intelegere privind achizitia de actiuni si preluarea unui credit cu firmele G.O.II si BH Romania III LTD, parteneri intr-un alt proiect din Bucuresti Aurora Business Complex, a carei constructie nu a fost initiata inca. In urma acordului, GTC va detine 71,5% din Aurora Business Complex fata de 50,1% anterior tranzactiei.

Tot anul trecut, dezvoltatorul si-a crescut participatia de la 63,6% la 85% la firma Cefin Galati Real Estate, detinuta impreuna cu grupul italian Cefin, care urmeaza sa construisca un centru comercial la Galati.

Compania a obtinut in 2010 venituri din chirii de 97 milioane de euro, in crestere fata de 85 milioane de euro in 2009. Cumulat, Romania si Bulgaria, veniturile din chirii au totalizat 11,5 milioane de euro, fata de 1,3 milioane de euro in 2009.

GTC este cunoscut pe plan local pentru dezvoltarea si vanzarea cladirilor de birouri America House si Europe House, din zona Piata Victoriei. GTC a mai dezvoltat in Romania complexul rezidential Rose Garden din cartierul Colentina.