Pe piata de birouri, 2011 a inceput intr-un ton optimist fata de ultimii doi ani: companiile au reluat cautarea de spatii, unele chiar au incheiat tranzactii, iar dezvoltatorii au cumparat terenuri si pregatesc noi cladiri. Horatiu Florescu, CEO si presedinte al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata de birouri, a povestit pentru wall-street.ro care au fost primele schimbari simtite in noul an pe piata de profil.
Anul trecut, consultantul imobiliar The Advisers/Knight Frank a intermediat una din cele mai mari tranzactii de birouri, reprezentata de Oracle, care si-a prelungit contractul de inchiriere pentru cei 7.173 mp de birouri ocupati in Oracle Tower si a inchiriat 7.000 mp in cladirea Nusco Tower. In primele luni din acest an, Florescu a anuntat o alta tranzactie majora, respectiv mutarea Volksbank in turnul Nusco. Insa 2011 este abia la inceput, iar brokerul crede ca piata de birouri incepe sa isi revina.


Wall-Street.ro: Cum au fost primele luni din acest an pe piata de birouri? S-a simtit o schimbare pozitiva fata de 2010?

Horatiu Florescu: Cu siguranta, putem vorbi de o schimbare pozitiva, atat din punct de vedere al tranzactiilor de inchiriere, cat si din punctul de vedere al dezvoltatorilor care pregatesc lansarea de noi proiecte. Sunt multe companii care se pregatesc sa se mute, iar proprietarii sunt vizibil mai optimisti. Ne asteptam ca anul acesta sa fie mai multe preinchirieri, relocari si mai putine prelungiri de contracte.

Wall-Street: Un scurt bilant al primelor luni pentru The Advisers/Knight Frank?

Horatiu Florescu: Pentru noi inceputul de an a adus incheierea unei tranzactii de peste 8.000 mp, respectiv mutarea Volksbank in Nusco Tower (n.r: The Advisers/Knight Frank a reprezentat proprietarul, Nusco Group), o alta tranzactie de circa 2.000 mp pentru o companie farmaceutica in nordul orasului, dar si inceperea negocierilor pentru doua tranzactii importante cu terenuri, pe care urmeaza sa fie construite cladiri de birouri. Lucram si pentru Crystal Tower, care va fi livrata in aceasta primavara. Pana in toamna, creed ca va fi inchiriata aproape in totalitate, este cea mai buna cladire care se preda, din punct de vedere al specificatiilor tehnice, are dubla fatada si heliport.

Wall-Street.ro: Ce tip de cladiri vor fi cele pentru care dezvoltatorii "pregatesc" acum terenul?

Horatiu Florescu: Cele doua cladiri pentru care lucram in prezent sunt amplasate central, vor fi livrate in 2013-2014 si au o suprafata de circa 20.000-25.000 mp fiecare. Din punct de vedere al livrarilor, 2013 va fi un an bun, majoritatea cladirilor fiind dezvoltate sub conceptul de green building, cu certificatele de rigoare si avand in spate dezvoltatori cu experienta, care au inteles ce avantaje au daca incep constructia anul acesta. Acum se fac marile pariuri, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru companiile chiriase.

Wall-Street.ro: Ar putea fi reluate preinchirierile in acest context? Rata de neocupare este in continuare ridicata in toate zonele Bucurestiului.


Horatiu Florescu: Eu cred ca marile companii vor relua preinchirierile, iar asta spune multe. Evident, nu vom asista la preinchirieri in zone periferice sau in cladiri de o calitate indoielnica, insa vom vedea preinchirieri pentru cladirile din zona centrala, unde multe contracte de inchiriere expira curand si spatiile disponibile sunt limitate. Spre exemplu, in zona Floreasca – Barbu Vacarescu, rata de neocupare este in prezent de 3%. In oras, rata de neocupare a scazut la 15% si o sa scada sub 10% la sfarsitul anului. Inclusiv spatiul lasat de Petrom in Charles de Gaulle va fi inchiriat pana la finalul primaverii. Pur si simplu companiile isi dau seama ca in 2012 nu vor avea unde sa se mute.

Wall-Street.ro: Exista scenarii care includ chirii in crestere pentru spatiile de birouri in acest an?

Horatiu Florescu: Deocamdata, cred ca este prematur sa vorbim de o crestere a chiriilor. Acestea se vor mentine in urmatoarele doua-trei trimestre, insa la sfarsitul anului am putea asista la cresteri ale chiriilor pentru cladirile bune, aflate in zone centrale, cu acces facil. Va fi interesant de vazut care va fi rata de neocupare in Piata Victoriei in toamna, in contextul in care nivelul chiriilor in acest moment este unul destul de bun.

Wall-Street: Motiveaza toate aceste lucruri dezvoltatori sa inceapa acum constructia de birouri?

Horatiu Florescu:
Sunt multi dezvoltatori care si-ar dori sa inceapa acum constructia, insa vor incepe doar cei care au preinchirieri. Sunt foarte putini care vor incepe sa construiasca speculativ. Spre exemplu, noi lucram la preinchirieri pentru doua proiecte care vor fi construite in Piata Unirii, unul in zona Floreasca -Barbu Vacarescu si alte doua in Piata Victoriei si zona Marriott. Nu trebuie sa uitam ca pentru a incepe lucrarile de constructie, un proiect trebuie sa fie preinchiriat in proportie de 30-40%.

Wall-Street.ro: Cum ramane cu cladirile din Pipera?

Horatiu Florescu: Avantajul cladirilor din Pipera este dat acum de flexibilitatea proprietarilor, care ofera pachete foarte atractive. Chiar si asa, nu este o zona foarte cautata in prezent. Pe de alta parte, exista cerere de birouri in zona de centru-vest si nu sunt foarte multe solutii. Cei de la AFI au inceput un proiect de mici dimensiuni, care cred ca va fi un succes, iar in West Gate (n.r: parc de birouri dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor in zona Preciziei) va fi predata o cladire in acest an.

Wall-Street: Mai exista vreo zona din Bucuresti care s-ar putea dezvolta masiv in urmatorii ani?

Horatiu Florescu: In ultimii ani, Floreasca - Barbu Vacarescu s-a dezvoltat considerabil din punct de vedere al spatiilor de birouri livrate. In continuare, cred ca DN1, tot ce se afla dupa Baneasa, este o zona care va creste. In prezent, sunt doua proiecte, North Point si Platinum Business & Convention Center.

Compania de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank a afisat pentru anul trecut afaceri de 1,2 milioane de euro, cele mai mari venituri fiind aduse de departamentul de birouri.

Cele mai importante tranzactii din piata de birouri in 2011:

Volksbank Romania a inchiriat peste 8.000 mp de birouri si retail in proiectul Nusco Tower, perioada contractului de inchiriere fiind de cinci ani.

E.ON Romania a inchiriat o suprafata de 2.600 mp de birouri, desfasurata pe doua etaje, in turnul sud al proiectului City Gate.

• Casa de avocatura White & Case a inchiriat un etaj cu o suprafata de 1.550 mp in cladirea de birouri Europe House, amplasata in Piata Victoriei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri