Domeniul imobiliar a urmat in Romania ultimilor trei ani o linie ascendenta. Se vorbeste despre un boom al afacerilor cu terenuri, si nu fara argumente. Daca ne uitam numai la "surprizele" aparute in cel mai recent top al miliardarilor din Romania si tot ar fi de ajuns sa constatam ca investitiile pe piata imobiliara reprezinta, probabil, cea mai buna metoda de a face bani in Romania.

Preturile la apartamente au crescut de 4,5 ori fata de anul 2002, terenurile intravilane si-au majorat valoarea de aproape zece ori. Aceasta evolutie extrem de dinamica a pietei imobiliare nu putea sa nu atraga atentia investitorilor straini, mai ales ca Romania este o tara care se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana. Un studiu realizat de televiziunea britanica Chanel 4 arata ca interesul investitorilor europeni pentru piata imobiliara romaneasca este in continua crestere.
Cu toate acestea carentele legislative continua sa puna probleme potentialilor investitori straini. Studiul citat traseaza ca prim obiectiv pentru investitori angajarea unui avocat competent.

Preturile terenurilor, printre cele mai mici din Europa

Un comunicat de presa remis Mediafax de compania Regatta arata ca piata de investitii din Romania se schimba din nou datorita interesului manifestat de catre investitorii straini, atat cei privati, cat si institutionali. Pretul proprietatilor este, in Romania, printre cele mai accesibile din Europa, arata studiul britanicilor. Tocmai de aceea, perspectiva unui boom al pietei in urmatorii ani pare destul de realista. Mai mult, piata imobiliara din Romania este accesibila tuturor categoriilor de investitori, fie ei companii transnationale sau doar persoane fizice. Gradul ridicat de acceptare care caracterizeaza piata romaneasca de profil a facut ca profiturile obtinute din afacerile cu terenuri sa fie in continua crestere in ultima perioada. Afacerile imobiliare sunt considerate surse de castig atat pentru firmele care vor sa investeasca putin pentru un profit mare, cat si pentru marile companii ale caror investitii se ridica la sute de milioane de euro. Specialistii britanici considera ca in cazul Romaniei atat sectorul comercial cat si cel rezidential pot constitui sursele unui profit serios. Sectorul investitiilor imobiliare a fost caracterizat intotdeauna de dinamism chiar si in situatiile de criza economica.

Valea Prahovei, cea mai profitabila zona

Piata imobiliara se afla, in Prahova, intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. Intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri, in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, cu un profit acceptabil, apreciaza pentru HotNews reprezentantii companiei Eurisko. Specialistii Eurisko estimeaza insa ca Valea Prahovei va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste cativa ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu. De aceeasi parere este si Chanel 4, care identifica drept oportunitate de afaceri, in Romania, turismul montan. "Este un lucru cert ca Romania este o tara cu un relief impresionant, lucru ce permite dezvoltarea turismului montan". Cele mai bine vandute case sunt casele de vacanta cu trei sau patru camere, apartamentele de vacanta in blocuri noi, hotelurile si pensiunile, ca investitii in turism, si chiar imobilele istorice. Pe Valea Prahovei, cererea de case este in prezent mai mare decat oferta si acest raport se va mentine si in anul urmator. Ca raspuns, oferta va fi din ce in ce mai bogata si mai variata si se estimeaza ca zona se va dezvolta intr-un ritm sustinut.

Si totusi...

Studiul citat apreciaza ca potentialii investitori ar trebui sa ia in calcul toate caracteristicile pietei pentru a face o evaluare exacta a potentialului pe care investitiile imobiliare il au in Romania. "Legile care privesc proprietarii straini de terenuri sunt departe de a fi caracterizate prin transparenta", se arata in studiu.

De exemplu, investitorilor care nu sunt romani nu li se permite sa intocmeasca act de proprietate pentru un teren decat prin intermediul unei fundatii.

Masurile pe care Guvernul Romaniei le-a luat pentru a remedia aceasta problema nu au fost suficiente.
De aceea, considera britanicii, gasirea unui avocat competent este un lucru absolut necesar pentru a reusi in afacerile cu terenuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri