Cladirea Swan Office & Technology Park este amplasata in zona Pipera si a fost dezvoltata de Chayton Capital LLP, in urma unei investitii de peste 50 milioane de euro. Proiectul a trecut printr-un proces de evaluare “post-construction” si a obtinut calificativul “Very Good”, in prezent aplicand pentru obtinerea calificativului “Excellent”.

“Faptul ca Swan devine prima cladire verde din Pipera ar putea genera un curent de certificare in zona, in ideea exploatarii unui avantaj competitiv pentru a scadea rata de neocupare a spatiilor de birouri”, considera Raluca Laudoniu (foto), managerul diviziei building surveying in cadrul companiei Colliers International.

Certificarile “green” se adreseaza atat cladirilor existente, cat si celor in constructie sau viitoare, si genereaza mai multe avantaje, continua specialistul Colliers, care da ca exemple:
- Cresterea valorii proiectelor in cazul tranzactionarii viitoare (16% mai mult decat in cladirile non green); - Ocupanti mai sanatosi si mai productivi (economii pentru business - salariile si beneficiile sunt, de regula, cheltuilelile cele mai importante ale unei companii);
- Cladiri mai eficiente cu 26-50% - costurile cu energia electrica reprezinta cele mai mari cheltuieli ale unei cladiri de birouri;
- Rate de ocupare cu 3,5% mai mari;
- Rate de capitalizare mai mici;
- Estimarea ca pana in 2015, 50% din toate cladirile de birouri vor fi “green”, deci va fi o cerinta necesara si un avantaj pentru cele deja certificate.

Citeste si:

Imobilul Swan Office & Technology Park are o suprafata de 29.000 mp inchiriabili si cuprinde spatii de birouri si comerciale, suprafata pe etaj fiind cuprinsa intre 900 mp – 2.900 mp. Recent, compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle a anuntat ca preluat administrarea parcului de birouri.

BREEAM ((Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este cea mai utilizata metoda de evaluare a impactului asupra mediului al cladirilor din lume. In urma acestei certificari, Swan Office & Technology Park va reduce, in medie: cu 20% consumul de energie, cu 30% emisiile de dioxid de carbon si cu 30% deseurile solide.

Citeste si Cine si de ce investeste in birourile verzi?.