Randamentul investitiilor in spatii de birouri si de retail a continuat sa scada in primul trimestru, reducerea fiind de 0,25 puncte procentuale fata de sfarsitul anului trecut, la 8,75%, respectiv 10,25%, iar chiriile au stagnat, potrivit CB Richard Ellis.

Scaderea randamentelor din primele trei luni vine dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut acestea s-au redus cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9%, respectiv 10,5%, fata de trimestrul anterior. In 2010 indicatorii au atins cele mai ridicate niveluri, anunta Mediafax.

Randamentul pe piata spatiilor de birouri s-a mentinut constant in majoritatea tarilor din Europa in primul trimestru fata de decembrie 2010, doar in Lisabona si Porto inregistrandu-se crestere.

Scaderea randamentelor investitiilor se transpune intr-o scumpire a activelor scoase la vanzare. Pretul de vanzare a unei proprietati imobiliare se stabileste pe baza randamentului anual (yield), calculat ca raport intre veniturile care pot fi obtinute de cumparator si suma platita pentru achizitionarea proprietatii. Cu cat yield-ul este mai mic, cu atat pretul platit este mai mare, iar cumparatorul isi va recupera investitia intr-un timp mai lung.

Scaderi mai ridicate ale randamentelor pe piata birourilor au avut loc in Sofia, Belgrad si Geneva (0,5 puncte) si Kiev (1 punct procentual).

Si dupa aceste scaderi Bucurestiul se mentine in topul celor mai mari randamente, fiind depasit doar de Sofia si Belgrad, fiecare cu 9,5%, Moscova (10,5%), St. Petersburg (12%) si Kiev (13%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si