“Piata imobiliara se afla inca in impas din cauza lipsei de profesionalism si a lacomiei jucatorilor implicati. Dezvoltatorii trebuie sa recunoasca unde au gresit, dar ei nu au fost singuri pe piata”, subliniaza George Padure (foto), fostul primar al sectorului 1 al Bucurestiului.

El a adaugat ca principalele caracteristici ale dezvoltatorilor, agentilor imobiliari, clientilor si administratiilor locale deopotriva au fost lacomia si lipsa experientei in domeniu.

"Nimeni nu a stat sa analizeze piata, sa afle ce se cere si ce se ofera concret. Multi dezvoltatori s-au bazat pe o clasa de mijloc firava si pe marje de profit nerealiste de pana la 300%, cand peste 60% din proiectele de pe piata nu au un manager de proiect”, precizeaza Padure.

De asemenea, in viziunea lui, o mare parte din vina pentru situatia precara a pietei imobiliare din Romania din ultimii ani o poarta agentiile imobiliare, care au angajat frenetic oameni fara experienta, orbiti de dorinta de profituri uriase.

“Au mers pe ideea ca se vinde totul, orice, pe oricat. Chiar au cumparat terenuri si locuinte pe care le-au aruncat pe piata la preturi de doua-trei ori mai mari, ascunzand defectele fata de clienti. Foarte multi agenti au fost facuti peste noapte, ca taximetristii, in goana dupa profit”, a afirmat omul de afaceri.

Citeste si:

Nici bancile nu au scapat de critica aspra a lui George Padure, care le-a acuzat de indiferenta si acceptarea unor criterii neprofitabile pentru nimeni.

“Bancile au acordat finantari prea mari si au acceptat grade de indatorare de pana la 100%. Au acceptat supraevaluarile terenurilor si ipotecilor si de aceea avem acum peste 10 miliarde de credite imobiliare neperformante”, a opinat el.

Singura speranta pentru maturizarea pietei imobiliare consta in recunoasterea greselilor facute pana acum de catre toti jucatorii si corectarea cat mai precisa a acestora, potrivit omului de afaceri.

“Nu m-am vindecat de microbul imobiliarelor, dar raman mai circumspect. Ma pregatesc acum pentru deciziile ce vor trebui luate in legatura cu proiectul Sigma, unde reorganizarea va incepe de la vara”, a incheiat Padure.