Un numar tot mai mare de proprietati de lux din Las Vegas sunt scoase la vanzare in pierdere, pentru a nu fi executate silit de creditori, scrie Bloomberg. Celebrul oras-cazinou american se numara printre cele mai grav afectate de criza imobiliara a creditelor neperformante.
Daca la inceputul crizei, cei afectati erau oamenii de rand, proaspat concediati sau fondurile de investitii, acum recesiunea a ajuns din urma si celebritatile sau oamenii de afaceri prosperi.

In ultimele 15 luni, cel putin 25 de locuinte din Las Vegas si-au schimbat proprietarii, tranzactiile totalizand peste 3 milioane de dolari. Dintre acestea, cel putin sapte au fost executate silit sau vandute in pierdere, potrivit Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Las Vegas si a registrelor statale de cadastru.

In primul trimestru al acestui an, 30 de proprietati din Clark County (unitate administrativa echivalenta cu un judet din statul Nevada, n.red), cu ipoteci insumand peste 1 milion de dolari au fost fie reposedate de banci, fie achizitionate de terti, potrivit companiei Foreclosure Radar din California, care analizeaza falimentele si executarile silite. In plus, potrivit asociatiei agentilor imobiliari din Las Vegas, vanzarile imobiliare prin proceduri de executare silita au reprezentat circa trei sferturi din totalul vanzarilor.

Proprietarii, siliti sa vanda sub pretul achizitiei

“Te simti ca un fraier daca platesti o ipoteca de 5 milioane de dolari pentru o casa care valoreaza doar 2 milioane”, a declarat Zar Zanganeh, broker imobiliar din Las Vegas. “Zilele astea, nu mai avem parte de vanzari traditionale. Toate sunt fie prin executari silite, fie reposedari de catre banci”, a adaugat el.

Printre cele mai noi case scoase la vanzare de agentia lui Zanganeh se numara un conac cu vedere la celebra strada Las Vegas Strip, cumparat de actorul Nicolas Cage cu 8,5 milioane dolari in 2006, vandut cu 4,2 milioane si repus acum in vanzare pentru suma “nerealista” de 7,9 milioane dolari.

O alta proprietate de lux scoasa la vanzare de agentia brokerului este un conac de 795 mp, nelocuit si aflat demult in posesia statului, al carui pret se ridica la 3 milioane de dolari. Casa, situata in vestul orasului, cu vedere la un teren de golf, a intrat in posesia statului in 2010, dupa neplata unei ipoteci de 3,2 milioane de dolari, care a dus la faliment creditorul initial in august 2009.

In total, peste 100 de locuinte din Statele Unite sunt scoase la vanzare cu preturi de peste 3 milioane de dolari si, potrivit Asociatiei Agentilor Imobiliari din Vegas, acestea reprezinta o rezerva pentru urmatorii cinci ani, avand in vedere ritmul actual al vanzarilor.

Pana la 70% din proprietarii de locuinte din Vegas nu isi mai permit ipotecile


La sfarsitul anului trecut, aproape 70% din proprietarii din Las Vegas datorau creditorilor ipotecari mai mult decat valoarea totala a locuintelor cumparate, potrivit CoreLogic inc, o companie de consultanta in domeniu. Fiind unul dintre orasele americane cu peste 200.000 locuitori, Las Vegas a condus clasamentul metropolelor cu cele mai multe executari silite din noiembrie 2009 pana in prezent. Astfel, pentru una din 31 de locuinte din regiune a fost demarata procedura de executare silita in primul trimestru al acestui an, potrivit datelor furnizate de RealtyTrac Inc.

Statisticile nu sunt deloc incurajatoare

In timp ce preturile la locuintele de lux se prabusesc, vanzarile totale pe segmentul rezidential au accelerat cu 8,2% in martie, fata de anul precedent, la 4,316 unitati, potrivit Asociatiei Agentilor Imobiliari din Las Vegas. Peste jumatate dintre tranzactiile de anul acesta au fost platite cu banii jos, ceea ce inseamna ca investitorii au avut parte de chilipiruri, conform declaratiilor lui Robert Lang, profesor de sociologie la Universitatea din Nevada, Las Vegas.

Indicele Case Schiller al preturilor la locuinte al agentiei Standard & Poor’s pentru 20 de zone metropolitane a scazut in februarie cu 1,1% fata de luna precedenta , potrivit New York Times.

De asemenea, preturile locuintelor din Statele Unite sunt in scadere in pofida reducerii agresivitatii bancilor in privinta executarilor silite, a dobanzilor mici si a faptului ca au scazut deja cu o treime fata de cea mai buna perioada, de la mijlocul deceniului.

“Situatia arata destul de rau. S-ar putea sa fie si mai rau? Sigur ca da. S-ar putea ajunge la o situatie in care toate marile orase americane sa arate ca Detroit-ul? Ca sa ajunegm chiar pana acolo, ar trebui sa fim foarte, foarte pesimisti”, a declarat David M. Blitzer, presedintele comitetului pentru indicele Case Schiller de la S&P.

Sursa foto:
www.welcomehomenevada.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri