Preluarea de spatii de birouri in primul trimestru, incluzand si contractele de prelungire a perioadei de inchiriere, s-a ridicat la 47.000 mp, ca urmare finalizarii a 45 de contracte de inchiriere. Din numarul total al contractelor de inchiriere semnate, 40 au fost semnate pentru cladiri deja finalizate si doar un singur contract a fost de pre-inchiriere, insa consultantii se asteapta la vesti bune pentru restul anului.

“Anticipam ca in trimestrele urmatoare vom asista la semnarea unor pre-contracte pentru suprafete mari de spatii de birouri. In functie de amplasament, zona de centru nord, inclusiv CBD (Central Business District – zona de afaceri a Bucurestiului), a atras 23% din suprafata inchiriata in primul trimestru, fiind urmata de Pipera City (cu 19,5%) si zona de nord a orasului (cu 18,5%)”, se arata in raportul Jones Lang LaSalle.

Cea mai mare tranzactie
finalizata in primul trimestru a fost cea semnata de Volksbank Romania, care a inchiriat 8.057 mp in Nusco Tower (foto), ca urmare a procesului de consolidare a catorva sedii de birouri, tranzactia fiind intermediata de Jones Lang LaSalle, care a reprezentat chiriasul si The Advisers/Knight Frank, care a reprezentat proprietarul.

In topul celor mai mari tranzactii incheiate de companii in primul trimestru se mai numara Medicover, care a inchiriat circa 4.000 mp in zona Baneasa si Intel, care va ocupa peste 3.500 mp in cladirea BOC, din zona Pipera, potrivit celor mai recente date din piata. O alta tranzactie importanta a fost relocarea Pfizer, pe DN1.

“La fel ca si anul trecut, asistam in continuare, la expansiunea agresiva a unor clinici medicale private, care au inchiriat 7.200 mp. Avand in vedere activitatea inregistrata pana in prezent, estimam ca in anul 2011 activitatea totala de inchiriere, excluzand contractele de renegociere / reinchiriere, poate atinge suprafata raportata in 2010, respectiv 200.000-220.000 mp”, se mai arata in studiul citat.

Chiriile birourilor raman stabile

Citeste si:

In ceea ce priveste chiriile contractuale, pentru cele mai bune spatii de birouri din zona centrala de afaceri, acestea raman in continuare estimate la 19 euro/mp/luna. Primele semne de crestere ale chiriei sunt asteptate in prima jumatate a anului 2012, dar numai pentru proiecte exceptionale, au adaugat consultantii Jones Lang LaSalle.

Rata totala de neocupare a scazut la 16,1% in primul trimestru, ca urmare a semnarii unui numar foarte mic de contracte de pre-inchiriere. In primele trei luni, o singura cladire de birouri a fost livrata, respectiv Frumoasa Center, cu o suprafata de 3.500 mp.

Astfel, stocul de spatii de birouri (A&B) din Bucuresti s-a mentinut la nivelul de 1,8 milioane mp, pentru restul anului fiind asteptata finalizarea a opt proiecte, totalizand 110.000 mp, toate amplasate in zona de nord a orasului. Cele mai mari proiecte anuntate pentru anul 2011 sunt: Platinum Business & Convention Center, Crystal Tower, Novo Park G, Cathedral Plaza si North Point.

Printre proiectele importante ce urmeaza a fi finalizate in anii 2012-2013 se afla: Hermes Business Campus, Raiffeisen Evolution/Sky Tower, AFI Business Park, Ana Tower si cel mai nou proiect anuntat de catre Portland Trust, amplasat pe soseaua Pipera.