Pe piata spatiilor de birouri, in primul trimestru al anului, au fost semnate 45 de contracte de inchiriere, care au totalizat o suprafata de 47.000 mp, a anuntat consultantul imobiliar Jones Lang LaSalle. Rata de neocupare a scazut astfel de 16,1%.

Preluarea de spatii de birouri in primul trimestru, incluzand si contractele de prelungire a perioadei de inchiriere, s-a ridicat la 47.000 mp, ca urmare finalizarii a 45 de contracte de inchiriere. Din numarul total al contractelor de inchiriere semnate, 40 au fost semnate pentru cladiri deja finalizate si doar un singur contract a fost de pre-inchiriere, insa consultantii se asteapta la vesti bune pentru restul anului.

“Anticipam ca in trimestrele urmatoare vom asista la semnarea unor pre-contracte pentru suprafete mari de spatii de birouri. In functie de amplasament, zona de centru nord, inclusiv CBD (Central Business District – zona de afaceri a Bucurestiului), a atras 23% din suprafata inchiriata in primul trimestru, fiind urmata de Pipera City (cu 19,5%) si zona de nord a orasului (cu 18,5%)”, se arata in raportul Jones Lang LaSalle.

Cea mai mare tranzactie
finalizata in primul trimestru a fost cea semnata de Volksbank Romania, care a inchiriat 8.057 mp in Nusco Tower (foto), ca urmare a procesului de consolidare a catorva sedii de birouri, tranzactia fiind intermediata de Jones Lang LaSalle, care a reprezentat chiriasul si The Advisers/Knight Frank, care a reprezentat proprietarul.

In topul celor mai mari tranzactii incheiate de companii in primul trimestru se mai numara Medicover, care a inchiriat circa 4.000 mp in zona Baneasa si Intel, care va ocupa peste 3.500 mp in cladirea BOC, din zona Pipera, potrivit celor mai recente date din piata. O alta tranzactie importanta a fost relocarea Pfizer, pe DN1.

“La fel ca si anul trecut, asistam in continuare, la expansiunea agresiva a unor clinici medicale private, care au inchiriat 7.200 mp. Avand in vedere activitatea inregistrata pana in prezent, estimam ca in anul 2011 activitatea totala de inchiriere, excluzand contractele de renegociere / reinchiriere, poate atinge suprafata raportata in 2010, respectiv 200.000-220.000 mp”, se mai arata in studiul citat.

Chiriile birourilor raman stabile

In ceea ce priveste chiriile contractuale, pentru cele mai bune spatii de birouri din zona centrala de afaceri, acestea raman in continuare estimate la 19 euro/mp/luna. Primele semne de crestere ale chiriei sunt asteptate in prima jumatate a anului 2012, dar numai pentru proiecte exceptionale, au adaugat consultantii Jones Lang LaSalle.

Rata totala de neocupare a scazut la 16,1% in primul trimestru, ca urmare a semnarii unui numar foarte mic de contracte de pre-inchiriere. In primele trei luni, o singura cladire de birouri a fost livrata, respectiv Frumoasa Center, cu o suprafata de 3.500 mp.

Astfel, stocul de spatii de birouri (A&B) din Bucuresti s-a mentinut la nivelul de 1,8 milioane mp, pentru restul anului fiind asteptata finalizarea a opt proiecte, totalizand 110.000 mp, toate amplasate in zona de nord a orasului. Cele mai mari proiecte anuntate pentru anul 2011 sunt: Platinum Business & Convention Center, Crystal Tower, Novo Park G, Cathedral Plaza si North Point.

Printre proiectele importante ce urmeaza a fi finalizate in anii 2012-2013 se afla: Hermes Business Campus, Raiffeisen Evolution/Sky Tower, AFI Business Park, Ana Tower si cel mai nou proiect anuntat de catre Portland Trust, amplasat pe soseaua Pipera.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
5 previziuni economice pentru 2020