Singura inaugurare din primul trimestru a fost este extensia Promenada Mall din Braila, cu o suprafata inchiriabila de 7.000m2. Pentru anul in curs, au fost anuntate insa 15 centre comercial, desi multe proiecte nu vor fi livrate la timp.

“Suntem de parere ca in anul 2011 vor fi finalizate cel mult noua proiecte, cu toate ca au fost anuntate cel putin 15. Cele mai mari si reprezentative proiecte comerciale ce urmeaza a fi finalizate in 2011 sunt: Maritimo Shopping Center in Constanta, Palas in Iasi, Colosseum Retail Park si extensia Baneasa Shopping City in Bucuresti”, se arata in raportul Jones Lang LaSalle.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor, maximele din centrele comerciale sunt cuprinse intre 65-75 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile stradale hiriile spatiilor stradale acestea variaza intre 60-70 euro/mp/luna.

“Contributii financiare, chirii in trepte sau chiar o perioada initiala cu plata doar a chiriei procentuale din cifra de afaceri sunt mecanisme care fac parte din procesul de inchiriere al unor centre comerciale mai putin performante si sunt in general oferite marilor retaileri care au rolul de ancora atat in centrele comerciale existente dar si pentru proiectele aflate in constructie”, se mentioneaza in studiul citat.