Construirea unei case este solutia cea mai potrivita in perioada actuala (37,6% dintre raspunsuri), urmatoarea optiune fiind achizitiaunui apartament nou (pentru 19,7% dintre respondenti), arata rezultatelor studiului realizat de iVox.

Cele mai importante motive pentru care respondentii si-ar construi o casa sunt ca ar putea sa o faca asa cum doresc (72%), cu materialele pe care si le doresc (42%) si cu un raport calitate-pret mai bun decat in cazul achizitiei unui apartament (41%).

Persoanele care si-ar achizitiona un apartament nou (19.7%) motiveaza alegerea lor prin durata mai mica de stabilire a domiciliului fata la construirea unei case (58,7%) si prin pretul si cheltuielile reduse comparativ cu cele impuse de o casa (20,4%).

Respondentii ar prefera ca locuinta lor sa fie amplasata in oras (56%) sau in zona limitrofa orasului (35%). De asemenea, ar prefera sa faca credit bancar (80%) decat sa stea in chirie (20%). Cel mai important motiv invocat pentru a face un credit bancar este faptul ca astfel ar deveni proprietarii locuintei (65,3%). In plus, in acest fel ar avea o stabilitatea mai mare (15,8%) si ar putea sa o amenajeze cum isi doresc (13,1%), se mai arata in studiul citat.

Citeste si:

Majoritatea persoanelor chestionate (56%) intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii cinci ani desi, momentan, cei mai multi nu au bani pentru o locuinta. Totusi, 17,8% sustin ca si-ar permite o astfel de proprietate in zona limitrofa orasului, urmati de 16,3% care si-ar permite sa cumpere o locuinta intr-un cartier cu locuinte mai vechi si de 14,8%, la periferie. Cei mai putini (4,2%), si-ar permite o locuinta in centrul orasului.

Pentru o locuinta in oras, cei mai multi participanti la sondaj (49%) sunt dispusi sa plateasca intre 30.000 si 50.000 de euro. Exista si un procent de 8% care sunt dispusi sa plateasca minimum 70.000 de euro pentru o locuinta in oras. In zona limitrofa orasului, majoritatea (56%) sunt dispusi sa plateasca intre 20.000 si 40.000 de euro.

Sondajul a fost realizat la solicitarea Echypy Construct, companie care ofera servicii in domeniul constructiilor civile si industriale, instalatii sanitare, termice si electrice, confectii metalice si amenajari interioare. La sondaj au participat 4804 persoane care si-au exprimat cerintele pe care le au la achizitionarea unei locuinte si pozitia lor fata de oferta de pe piata imobiliara.