Pe piata spatiilor de birouri vor fi livrati in acest an circa 150.000 mp, cu 40% mai putin fata de livrarile de anul trecut, se arata in cel mai recent raport al consultantului imobiliar The Advisers/Knight Frank, care estimeaza ca circa 50% dintre spatiile planificate spre a fi finalizate in 2011 reprezinta livrari intarziate.
“Luand in calcul faptul ca in 2009 si 2010 nu au existat proiecte majore incepute in piata, 2011 va inregistra o scadere a spatiilor noi livrate, de aproximativ 40% fata de 2010, cand au fost livrati 265.000 mp. Anul acesta sunt anuntati spre livrare aproximativ 150.000 mp, din care, un procent de circa 50% reprezinta livrari intarziate din cauza problemelor economice”, se arata in raportul The Advisers/Knight Frank.

Printre proiectele de birouri care vor fi finalizate in acest an se numara si Crystal Tower, prima cladire cu fatada dubla si heliport, amplasata in Piata Victoriei si avand o suprafata inchiriabila de aproximativ 16.000 mp.

Alte doua proiecte de mari dimensiuni care sunt asteptate sa fie livrate in acest an sunt North Point si Platinum Business & Convention Center, ambele aflate pe DN 1, in partea de nord a Bucurestiului. Recent, compania farmaceutica Pfizer a inchiriat o suprafata de peste 2.000 mp de birouri in cladirea Platinum Business & Convention Center (foto).

“Scaderea spatiilor disponibile din piata se va reflecta in nivelul chiriei, care isi va mentine nivelul in prima jumatate a anului, urmand sa inregistreze un trend ascendent din a doua jumatate a lui 2011, mai ales in cazul cladirilor cu specificatii tehnice bune si acces la transportul in comun, in special metrou”, se mai mentioneaza in raportul citat.

In primul trimestru din acest an au fost finalizati circa 32.000 mp de spatii de birouri, in doua cladiri: Swan Office Park (29.000 mp inchiriabili), situat in partea de nord a Capitalei, si Frumoasa Center, amplasat in zona Piata Victoriei, cu o suprafata de 3.100 mp inchiriabili. Din suprafata totala livrata, doar 10% de afla in zona centrala, potrivit consultantului imobiliar.

In ceea ce priveste suprafata de birouri tranzactionata, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand in Bucuresti au fost inchiriati 65.000 mp, primul trimestru al lui 2011 a inregistrat o evolutie mai scazuta a tranzactiilor incheiate.

“Au fost inchiririati aproximativ 50.000 mp, reprezentand o scadere de aproximativ 23% fata de primul trimestru al anului trecut. Acesta scadere nu este un rezultat al scaderii nivelului cererii, ci o consecinta a faptului ca negocierile sunt inca de durata, perioada medie de incheiere a unei tranzactii fiind de sase luni”, se arata in raportul The Advisers/Knight Frank.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri