Apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii intr-o situatie dificila in privinta aplicarii amenzilor, de pana la 500 lei, pentru proprietarii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 iulie, a declarat presedintele Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici.
"Nu cred ca vreun primar din Romania va aplica amenzi cetatenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduce, in conditiile care acestia l-au ales, iar 2012 va fi un an electoral", a afirmat Draghici, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, a spus Draghici, in cazul producerii unui dintre dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren si inundatie), primarii nu mai au obligatia sa acorde proprietarilor care nu si-au asigurat locuintele niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse acestora.

"Chiar daca Legea 260/2008 ma obliga sa amendez proprietarii locuintelor neasigurate, personal, ca primar al localitatii Vulcana-Bai, voi aplica intr-o prima faza doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, pentru a ramane intr-o relatie amiabila cu acestia", a spus Draghici, care a adaugat ca fiecare primar trebuie sa isi informeze cetatenii la ce riscuri se expun daca nu asigura locuintele.

Potrivit legislatiei, aplicarea amenzii de catre primari se va face in baza listei cu proprietarii neasigurati pe care PAID o va intocmi si transmite autoritatilor locale. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite in termen de 3 zile de la data primirii listei scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre debitori.

Draghici, care conduce primaria Vulcana-Bai din 1990, a spus ca prima de asigurare pentru politele obligatorii emise de PAID ar trebui incasata de lucratorii primariei la inceputul anului, odata cu plata impozitelor si taxelor locale.

"Nu cred ca statutul acestora, de functionar public, este incompatibil cu activitatea de incasare a primei de asigurare, pentru ca este un contract de prestari servicii incheiat intre acesta si asigurator", a spus presedintele asociatiei.

Asociatia Comunelor din Romania (ACOR) numara peste 2.000 de localitati cu acest statut, din cele mai mult de 2.800 la nivel national. Draghici este presedintele ACOR din 2004.

Anul viitor vor avea loc atat alegeri parlamentare cat si locale.

"La nivelul comunei Vulcana-Bai doar 3% dintre cele peste 800 de locuinte sunt asigurate. Daca ma intrebati, nici eu nu am incheiat polita, cu toate ca stiu ca legislatia ma obliga. In perioada urmatoare voi remedia aceasta situatie", a spus Draghici.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, proprietarii care nu isi asigura locuintele pana la 15 iulie 2011, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, vor fi amendati de primarii cu pana la 500 lei. Initial, autoritatile au anuntat ca termen limita data de 15 ianuarie 2011.

Pe langa amenda, proprietarii nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren si inundatie), de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Pe de alta parte, persoanele fizice despagubite, in conditiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate in urma producerii unui dezastru natural nu beneficiaza de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuintelor sociale.

Prima de asigurare este diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise incepand cu 15 iulie 2010 si acopera cele trei riscuri.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

In 2010, industria asigurarilor generale si de viata a coborat cu 5,7% in 2010, la 8,36 miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale, la 6,69 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Potrivit datelor PAID, aproape 500.000 de polite au fost incheiate pana la 16 mai, reprezentand 5,9% din fondul locativ national, format din 8,39 milioane de locuinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri