"Viitorul in domeniul ocupational va implica organizatii care se indreapta catre un model de lucru mai flexibil, in care angajatii vor avea posibilitatea de a-si allege felul cum este cheltuit bugetul pentru propriul spatiu de birou” a declarat Bob Gaudreau, vicepresedinte executiv in cadrul Regus.

Regus si Unwired au chestionat 600 de directori din intreaga lume pentru a analiza impresiile acestora in ceea ce priveste situatia actuala a spatiului de lucru. Intr-un sondaj online, respondentii au fost intrebati despre subiecte de genul munca in mediul virtual, mobilitatea, colaborarea si utilizarea spatiului de birou.

Aproape 60% din respondentii sondajului din organizatiile mari au preconizat o scadere a nevoii de spatii de birouri, ca rezultat al modalitatilor de lucru viitoare si doar 7% au preconizat o crestere a nevoii de astfel de spatii. Peste jumatate din respondenti (51%) au mentionat ca biroul va deveni un loc utilizat ocazional.

Citeste si:

„Va deveni critic pentru companii sa gaseasca o noua unitate de masura pentru costul «asigurarii conditiilor de munca» ce lasa in urma abordarea traditionala a conceptelor de chirie si rate intr-o lume bazata pe «metri patrati»,” a adaugat Philip Ross, director executiv in cadrul Unwired.

Regus si Unwired au identificat mai multe valori care contureaza o viziune asupra “asigurarii conditiilor de munca” intr-o lume axata pe conceptul “alege pentru tine”:
Noi modalitati de lucru
- 62,5% dintre intreprinderile mari studiate au dezvoltat deja noi modalitati de lucru.
- 59% dintre respondenti au spus ca nu mai fac eforturi sa munceasca eficient in afara spatiului de lucru.
Localizare
- Doar 12% din persoanele intervievate doresc sa lucreze de acasa.
- 64% din respondenti considera ca timpul ideal pentru naveta este sub 20 de minute si 25% vor sa faca naveta in mai putin de 10 minute.
- In prezent, 32% dintre respondentii care lucreaza pentru companii petrec intre 41 de minute si o ora pentru a face zilnic naveta, iar 27% petrec mai mult de o ora facand naveta.
Locatii fizice si virtuale
- 79% dintre respondenti considera ca beneficiaza de tehnologia necesara pentru a fi productivi la locul de munca si ca primesc din ce in ce mai multe resurse tehnologice care sa le permita sa lucreze indiferent unde s-ar afla.
- Mai mult de jumatate (51%) au la dispozitie tot ce le trebuie, in timp ce 42% au cateva instrumente, dar au afirmat ca posibilitatile tehnologice ar putea fi imbunatatite.
Categorii de varsta
- 71% dintre cei intervievati cred ca angajatii tineri, cei activi la inceputul mileniului si generatia care inca merge la scoala, vor accepta mai usor munca in mediul virtual si vor respinge ideea de a munci intr-un birou traditional.