Centrele comerciale din Istanbul difera de cele din Bucuresti, in principal, prin marime, dar o alta diferenta sesizabila din primul moment este cea de securitate. Daca in Bucuresti putem intra in orice mall fara sa fim verificati, in Istanbul trebuie sa trecem prin porti de securitate similare cu cele din aeroport pentru a putea merge la o sesiune de cumparaturi.

Masurile suplimentare de securitate sunt, insa, normale in Turcia, portile de securitate fiind prezente la intrarea in centrele comerciale, hoteluri, obiective turistice sau in aeroport.

Istinye Park, unul dintre principalele centre comerciale din Istanbul, a fost deschis in septembrie 2007 si este amplasat in cartierul cu acelasi nume. Proiectul este dezvoltat de Orjin Group si Dogus Group si include 300 de magazine. Turcii au investit circa 250 de milioane de euro in dezvoltarea acestui mall.

Mall-ul din cartierul Istinye se pozitioneaza ca un centru comercial cu branduri de lux, printre chiriasii sai numarandu-se: Armani, Burberry , Cacharel, Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Gap, Gucci, Guess, Hugo Boss, Just Cavalli, Louis Vuitton, Moschino, Pierre Cardin, Sephora, Zara, Mango, Vakko, Debenhams si U.S Polo.

Citeste si:

Suprafata inchiriabila este de circa 87.000 mp, iar in imediata apropiere a proiectului au fost dezvoltate 420 de locuinte. Pe langa magazine, mall-ul cuprinde si 12 sali de cinema, inclusiv un IMAX.

Citeste si articolul "Istanbul: Top 5 mall-uri pe care trebuie sa le vizitezi"

Istinye Park vs. Afi Palace Cotroceni

Centrul comercial Afi Palace Cotroceni din Bucuresti seamana cu mall-ul din Istanbul, insa este putin mai mic. Astfel, mall-ul autohton dispune de o suprafata inchiriabila de doar 76.000 mp, cu 11.000 mp mai putin decat Istinye. In acelasi sens, numarul magazinelor din mall-ul bucurestean este de 250, cu 50 mai putine decat in Istanbul, brandurile de lux fiind cele absente pe plan local.

Afi Palace Cotroceni, dezvoltat de israelienii de la AFI Europe, a fost deschis la sfarsitul anului 2009, in urma unei investitii de peste 300 de milioane de euro.