“Costul de constructie nu se traduce in cerere. Poti sa vinzi un apartament si cu 10 euro/mp, daca veniturile clientilor sunt de 8 euro, atunci nimeni nu cumpara nimic”, a declarat Alexandros Ignatiadis (foto), director general al Octagon Contracting & Engineering, in cadrul conferintei “Cat costa sa construiesti un metru patrat de apartament in Romania”, organizata de Ziarul Financiar.

Referitor la momentul oportun pentru demararea de noi proiecte rezidentiale, Ignatiadis a afirmat ca acest moment inca nu a sosit. “Ma uit in sala si nu vad agenti imobiliari. Cei care au luat-o razna in timpul boom-ului imobiliar lipsesc cu desavarsire. Nu vad nici banci, iar daca era momentul oportun, oamenii astia erau aici”, a explicat seful Octagon.

Alexandros Ignatiadis crede ca eforturile guvernului de a sustine piata imobiliara au fost prea putin transparente si mai mult au incurcat decat au sprijinit piata. El da exemplu modalitatea de lucru a Agentiei Nationale de Locuinte (ANL), care acorda contracte preferentiale companiilor de constructii, iar apartamentele ajung, de cele mai multe ori, la persoane apropiate celor care se ocupa de distribuirea lor.

Citeste si:

“Singura modalitate prin care ne poate ajuta statul este sa stea in banca lui. Cineva din domeniul politic acorda contractele de constructii, deci este un transfer de fonduri, si apoi statul decide cine primeste aceste apartamente”, a mai spus Ignatiadis.

Octagon a fost infiintata in 2005 de grecii Alexandros Ignatiadis si Paschalis Paganias. Firma AA Estate detine 81,4% din compania de constructii, asociatii AA Estate fiind Neuron Construction, o firma inregistrata in Cipru si Alexandros Ignatiadis. Octagon a realizat o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro anul trecut, in crestere cu 39% fata de 2009.