Agentia Nationala de Locuinte a fixat un standard de cost de cel mult 380 euro/mp plus TVA pentru constructia de apartamente, astfel incat locuintele pot fi cumparate dupa un an de inchiere la pretul de 448 euro/mp cu TVA, insa chiar si asa, chiriasii nu se grabesc sa cumpere.
Locuintele construite de ANL au un standard de cost de 380 euro/mp plus TVA, iar pretul de vanzare ajunge la 448 euro/mp cu TVA, a declarat Romeo Dragan, directorul general adjunct al ANL, in cadrul conferintei “Cat costa sa construiesti un metru patrat de apartament in Romania”, organizata de Ziarul Financiar. Insa chiar si la aceste preturi, apartamentele raman nevandute.

Din luna mai anul trecut, de cand chiriasii au optiunea de a cumpara un apartament dupa un an de inchiriere, ANL a vandut 57 de locuinte din cele 27.000 de unitati disponibile spre vanzare. O explicatie pentru vanzarile slabe este constituita si de chiria scazuta, un locatar platind intre 120 si 150 lei/luna pentru un apartament cu doua camere.

“De ce ar fi cineva motivat sa se inhame la un credit pe 30 de ani sa cumpere un apartament in care poate sa stea cu chirie cu 30 euro/luna? Nu exista nici macar un argument in favoarea achizitiei”, a afirmat Ileana Nicolae, director general al companiei Sika Romania.

Standardele de cost declarate de ANL sunt cu circa 25% mai mici fata de anul 2008, a precizat Eugen Curteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). “La nivel guvernamental nu se sta”, a subliniat el.

Pe de alta parte, pentru proiectul dezvoltat de ANL in zona Drumul Taberei, au fost depuse deja cereri de cumparare pentru 30% din totalul locuintelor inchiriate. “In cartierul Brancusi de pe Valea Oltului, care cuprinde 1.682 de apartamente, au fost deja depuse cereri pentru 30% din unitatile inchiriate”, a adaugat Dragan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri