Cererea de spatii comerciale pe principalele artere comerciale vine in special din partea operatorilor de cazinouri si a magazinelor de tip discount, potrivit unei analize a Cushman&Wakefield, care mai arata ca doar in ultimul an chiriile acestui tip de spatii s-au redus cu pana la 23%, informeaza Mediafax.
Cea mai mare scadere a fost inregistrata in Constanta, de 22,9%, in timp ce Calea Victoriei a fost cea mai afectata din Bucuresti, cu o depreciere de 15,4%. Reduceri ale chiriilor de pe arterele comerciale au avut in ultimul an si spatiile din Cluj-Napoca, de 12,5%, ajungand in luna martie la 35 de euro pe metru patrat pe luna, dar si cele de pe Bulevardul Magheru, de 7,1%, la un nivel mediu lunar de 65 de euro pe metru patrat.

Pe Calea Victoriei chiria medie se situeaza la 55 de euro/mp/luna, iar in Constanta la 27 euro/mp/luna.

In Brasov si Timisoara, chiriile s-au mentinut constante in ultimele 12 luni, cu niveluri de 30 euro/mp/luna, respectiv 35 euro/mp/luna.

Fata de ultimul trimestru din 2010, in primele trei luni din acest an, chiriile au ramas neschimbate.
In ceea ce priveste cererea pe piata spatiilor stradale, aceasta vine in special de la magazinele de tip discount si de la cazinouri.

"Discounterii si cazinourile sunt in particular interesate sa-si extinda retelele. Cazinourile cauta unitati cu suprafete de 100-150 de metri patrati, in timp ce discounterii sunt interesati de spatii de 600-1.000 metri patrati", se arata in raport.

In anii de dinaintea crizei cererea pentru spatiile din zonele centrale venea in special din partea bancilor si farmaciilor.

"Dupa doi ani de contractie, se asteapta ca economia sa aiba o evolutie pozitiva in 2011-2012, incurajate de majorarea exporturilor nete si de o revenire a investitiilor si a cheltuielilor de consum. Pe de alta parte, masurile de consolidare fiscala si nivelul ridicat al inflatiei vor influenta negativ piata si vor actiona ca o bariera in calea performantei economiei si a sectorului de retail", considera reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri