Comparativ cu Cehia si Polonia, numarul investitorilor interesati sa cumpere proprietati in Romania este mult mai mic, astfel incat nu exista o concurenta propriu-zisa intre investitori, considera Costel Florea, directorul departamentului de investitii in cadrul consultantului imobiliar Cushman & Wakefield.

“Pentru Romania, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala, prognoza pentru cresterea PIB in perioada 2012 – 2014 este estimata la 3,9% pentru 2012 si 4,7% pentru2014, mai mare decat estimarea pentru Polonia. Insa randamentele pentru proprietatile de cea mai buna sunt cu 150 – 200 puncte procentuale de baza mai mari decat cele ale proprietatilor din Europa Centrala. In Romania, valorile sunt intre 8% si 9% pentru proprietati premium in orasele importante”, spune Costel Florea (foto).

Acest lucru face ca numarul investitorilor interesati sa cumpere proprietati in Romania sa fie mult mai mic comparativ cu Cehia si Polonia, neexistand o concurenta propriu-zisa intre investitori. “Pe termen scurt, acest fapt va determina o relativa stabilitate a preturilor cu tendinte de crestere foarte modeste”, considera Florea.

Bogdan Cernescu, managing director Erste Group Immorent Romania, declara recent ca in conditiile in care Polonia si Cehia incep sa devina aglomerate, dand semne de supraincalzire, investitorii se vor indrepta din nou spre Romania.

"Analizam proiecte a caror suma finantata ajunge la 120 milioane de euro. Sunt atat centre comerciale, cat si birouri si spatii industriale, in toata tara. 2009 a fost un an cu o cadere abrupta a pietei, in 2010 a fost an de criza, iar in 2011 lucrurile se misca frumos, sunt proiecte, sunt investitori care cauta sa cumpere proiecte", preciza Cernescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
C&W: Apetitul romanilor pentru cafenele urca piata la 5 MLD. euro