Valoarea Casei Poporului, Casei Presei si Casei Radio trece de trei miliarde de euro. Nici una dintre constructii nu este, cel putin deocamdata, de vanzare. Daca acest lucru s-ar intampla, am avea de-a face cu cele mai mari tranzactii imobiliare din estul Europei.
Ridicata pentru a gazdui un viitor muzeu al PCR, Casa Radio a fost de mai multe ori pe punctul de a fi concesionata unor investitori ce doreau sa o transforme intr-un complex cu magazine, birouri, restaurante, hotel, spital, cinematografe si chiar locuinte. Daca s-ar lua decizia vanzarii, statul ar trebui sa obtina, conform expertilor imobiliari, cam 100 de milioane de euro. Valoarea cea mai mare o are terenul. Constructia existenta, inceputa si abandonata, ar putea chiar sa incurce, spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Casa Presei face de peste doua ori mai mult: 220 de milioane de euro, avand in vedere ca suprafata de teren este ceva mai mare, iar cea construita, desi nu se afla in stare buna, este utilizata ca spatiu de birouri. Nu e foarte tentanta. Are multe holuri, deci raportul dintre spatiul util si cel total construit este nemultumitor, are multe spatii inalte, nu e izolata termic, geamurile trebuie inlocuite cu unele moderne si, in plus, e destul de veche, afirma Adrian Crivii, evaluator imobiliar, directorul companiei Darian RomSuisse.

Dar cea mai valoroasa este, de departe, Casa Poporului. Majoritatea specialistilor se si feresc sa faca o estimare, intr-atat de complexa este cladirea din punctul de vedere al proiectului, constructiei, decoratiunilor si dotarilor. Cred ca ar trebui sa estimam separat subsolurile, salile si spatiile de birouri de la nivelurile superioare, afirma directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii, Adriana Iftime. Impreuna cu cele peste 50 de hectare de teren, Palatul Parlamentului ar putea valora 2,65-3 miliarde de euro. Doar ca e greu de crezut ca statul va renunta vreodata la acest imobil si ca s-ar putea gasi cineva care sa dea atatia bani pe el, spune Iftime.

Cladirea de unde urma sa fie condusa Romania comunista, cea unde lucra intreaga propaganda a regimului si cea care urma sa devina un loc de slavire a istoriei PCR sunt scoase, deocamdata numai ipotetic, la vanzare.

Cei mai multi bucuresteni le ignora, atat de mult s-au obisnuit cu prezenta lor in peisajul orasului. Doar cei veniti in Capitala in vizita ori cu treburi le acorda mai multa atentie. Prin dimensiunile iesite din comun si pozitia generoasa, Casa Poporului atrage, evident, cel mai mult. Casa Presei figureaza si ea in ghidurile turistice, iar situarea sa la intrarea dinspre Ploiesti si Otopeni ii aduce un plus de priviri curioase. Cat despre Casa Radio, ea starneste uimire mai ales printre strainii care afla ca procesul de constructie stagneaza de mai bine de un deceniu si jumatate. Cele trei case ridicate in perioada comunista au povesti diferite, utilizari diferite si vor avea, cel mai probabil, destine diferite. Ce le uneste, in afara de statutul de ctitorie socialista, este ca au ajuns sa fie unele din cele mai scumpe imobile din Romania.

Acum exact 17 ani, pe 26 ianuarie 1989, Nicolae Ceausescu implinea 71 de ani. Drept urmare, eram bombardati cu ode, imnuri si insiruiri fara de sfarsit ale realizarilor comuniste. Nimeni nu si-ar fi pus, in acele vremuri, problema sa masoare valoarea celor mai impunatoare dintre ele. Nici nu ar fi avut cum sa obtina un rezultat realist, in lipsa unei piete libere. Astazi, insa, o astfel de evaluare poate fi macar incercata. Desigur, cu limitarile pe care le presupune unicitatea fiecarei constructii luate in calcul.

Palatul Parlamentului, Casa Presei si Casa Radio sunt imobile atipice si, cum nu exista unele similare care sa se tranzactioneze pe piata libera, in cazul ipotetic al unei vanzari nu se porneste de la un pret, ci se asteapta ofertele celor interesati, explica Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM).

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22731&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri