Cum au evoluat preturile apartamentelor in primul semestru

Preturile cerute pentru apartamentele noi si vechi din tara s-au stabilizat in ultimele sase luni la nivelul de 1.034 euro/mp, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

Preturile solicitate de proprietari si agentiile imobiliare s-au stabilizat in ultimele sase luni in jurul valoroii de 1.034 euro/mp util, in scadere cu 11,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa cu doar 0,1% fata de sfarsitul lui 2010.

“In acest semestru, variatii mai mari ale preturilor au avut loc pe segmentul apartamentelor noi unde asistam pe de-o parte la scaderi de peste 5% cum s-a intamplat la Brasov, dar si la cresteri cum sunt cele din Capitala”, explica Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Cresterile au fost resimtite mai mult in prima parte a semestrului, ultimele doua luni aducand ieftiniri, mai spune el. Principalii factori care au influentat piata au fost cele doua programe Prima Casa, pauza si incertitudinea dintre ele, dar contextul economic “ceva mai linistit”, subliniaza Erimescu.

Preturile cerute pentru apartamentele din Bucuresti oscilau in luna iunie in jurul valorii medii de 1.179 euro/mp util , in scadere cu aproximativ 1% fata de luna mai si in crestere de peste 2% fata de acum sase luni.

“Desi a scazut cu 1% in iunie, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti este cu 7,2% mai mare in prezent decat cu sase luni in urma. Toate categoriile de apartamente noi au avut aceeasi tendinta, chiar daca procentele sunt diferite", mai spun cei de la imobiliare.ro.

In aceste prime sase luni ale anului, cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua si trei camere, care s-au scumpit cu peste 6%. Garsonierele noi s-au scumpit cu aproape 2% in acest interval, se mai arata in analiza citata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri