Pentru o locuinta de 120 mp, investitia necesara asigurarii independentei fata de furnizorii de utilitati se ridica la 18.411 de euro, potrivit dezvoltatorului, care afirma ca pentru racordarea aceleiasi locuinte la utilitatile publice stradale disponibile la o distanta de 500 m este necesara o investitie de 16.500 de euro.

“Investitia intr-un teren fara utilitati poate genera economii daca exista posibilitatea de a asigura functionarea unei case pe baza unor solutii complet independente, deoarece pretul mediu cerut pe metru patrat de teren fara utilitati destinat constructiei este cu aproape 50% mai scazut (392 euro/mp) decat pretul mediu pe metru patrat de teren cu utilitati clasice (750 euro/mp)”, afirma reprezentantii Impact.

Costul lunar pentru aceeasi locuinta este de 647 lei in cazul folosirii utilitatilor publice si de 350 lei in cazul serviciilor independente, astfel inca, explica cei de la Impact, lunar se face o economie de 297 lei, iar anual de 3.564 lei.

“Aceasta economie este utilizata pe parcursul primelor 26 de luni pentru a acoperi surplusul de cost initial al investitiei in Solutia Independenta, iar in restul de 94 de luni pana la implinirea a 10 ani se poate raporta o economie totala de 28.512 lei, realizata numai din diferenta de cost fata de cheltuielile lunare la utilitatile publice”, adauga oficialii dezvoltatorului.

Prototipul locuintei recent lansate, denumit Active Home, se afla in sectorul 1 din Bucuresti, pe strada Padurea Neagra si poate fi vizitat de public.

Cum functioneaza casa fara utilitati

Citeste si:

Alimentarea cu apa potabila a locuintei se face printr-un put forat la o adancime de 60 de metri, iar o pompa submersibila cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigura automatizat presiunea apei in casa. Apa calda este obtinuta ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat si cu schimbator de caldura, iar temperatura agentului termic produs este ridicata de panourile solare amplasate pe acoperisul locuintei, potrivit dezvoltatorului.

Apele uzate sunt colectate intr-un sistem de canalizare local, directionat catre o mini statie de epurare care foloseste tehnologia cu namol activ si este dotata cu un minicomputer care controleaza cantitatea de apa, timpul de decantare si cantitatea de namol de recirculare.

Energia electrica este produsa de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusa. Acesta este stocat in baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus in instalatia electrica a gospodariei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre sud si inclinatie intre 35 si 50 de grade pe acoperisul locuintei Active Home si produc o cantitate medie anuala de aproximativ 900 Wh/zi, intr-o locatie fara obstacole precum copacii, cladirile sau formele de relief inalte.

Solutia aleasa pentru incalzirea mini locuintei este o centrala termica ce foloseste drept combustibil peletii, un material ecologic ieftin, obtinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor incorporat de 20 kg, care asigura automatizat confortul termic in locuinta pentru o perioada de minim 36 de ore.

Pentru gatit, in mini locuinta Active Home, se foloseste o plita electrica de 600 W, dar puterea poate fi extinsa simultan cu cresterea numarului de panouri solare si baterii.