Dezvoltatorii au vandut in prima jumatate a anului 550 de locuinte in ansamblurile rezidentiale din Bucuresti, cu 7% mai putine fata de aceeasi perioada din 2010, iar alte 4.000 de unitati sunt inca disponibile, potrivit unui raport al Colliers.
"La sfarsitul lunii iunie, pe piata rezidentiala din Bucuresti erau nevandute circa 4.000 de locuinte noi, direct la dezvoltatori, in proiecte de peste 200 de unitati. Analiza a luat in considerare doar proiectele finalizate sau in stadiu avansat de constructie. Spre deosebire de primul semestru din 2010, cand peste 2.000 de locuinte au fost adaugate stocului, in acelasi interval din acest an au fost finalizate doar 200 de unitati locative", se arata in raport.

Stocul de locuinte noi este estimat la 15.400 de unitati, scrie Mediafax.

Cererea continua sa se concentreze mai ales pe proiecte cu preturi reduse, care se incadreaza in conditiile programului "Prima Casa". Totodata, cei mai multi cumparatori sunt consumatorii finali, dar in ultimele sase luni analistii Colliers remarca o crestere a numarului investitorilor interesati de achizitia de locuinte.

Dezvoltatorii au redus preturile cu circa 7% fata de primul semestru al anului trecut, astfel ca pretul mediu a ajuns la finele lunii iunie la 1.050 de euro/mp (fara TVA), reprezentand o scadere de 45% fata de 2008, cand s-au atins cele mai ridicate valori.

Colliers apreciaza ca in a doua parte a anului nu va fi inceputa constructia niciunui proiect rezidential, stocul urmand sa fie influentat usor de livrarile deja anuntate pentru acest an.

"Cel mai probabil, dezvoltatorii care iau in considerare lansarea de noi proiecte vor profita de conditiile actuale ale pietei in vederea reproiectarii investitiilor si vor obtine autorizatiile necesare dezvoltarii. Semestrul doi va aduce volume de vanzari comparabile cu prima jumatate a anului. Numarul tranzactiilor va ramane constant din cauza reticentei cumparatorilor care inca domina piata. Primele cresteri ale cererii nu sunt asteptate mai devreme de 2012", se mentioneaza in raport.

In privinta preturilor, autorii studiului apreciaza ca acestea isi vor reduce ritmul de scadere, pe fondul schimbarii conditiilor de creditare si al revenirii economiei.

"Volatilitatea redusa a preturilor cerute de dezvoltatori (o scadere de mai putin de 10% fata de anul trecut), dublata de o cerere relativ constanta din ultimele trei trimestre indica faptul ca piata rezidentiala nu va avea mari fluctuatii in lunile urmatoare nici in ceea ce priveste preturile, nici ca vanzari", se mai spune in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri