Pe segmentul apartamentelor noi au avut loc variatii mari de preturi in luna iulie, diferite de la un oras la altul, iar in ansamblu a fost inregistrata o scadere a preturilor de doar 0,8%.
“Au avut loc atat cresteri de pret in Brasov, Constanta si Timisoara, cat si scaderi importante in Bucuresti sau Cluj-Napoca. Pe de alta parte, segmentul apartamentelor vechi este mai putin dinamic, oscilatiile fiind cuprinse intre -1,3% in Cluj-Napoca si +1,1% in Timisoara", afirma Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro calculat la nivel national pentru luna iulie a ajuns la 1.026 euro/mp util, cu 0,8% mai putin decat in iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand indicele indica valoarea de 1.151 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 10,9% mai mici. Totusi, in majoritatea oraselor analizate, evolutiile au fost diferite pe cele doua segmente noi si vechi.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna iulie, o valoare medie de 1.162 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, inregistrand o scadere de 1,4%. Spre deosebire de alte orase, pretul apartamentelor noi din Capitala a inregistrat o scadere importanta, de 4,1%. Mai putin dinamic s-a dovedit a fi segmentul unitatilor vechi a caror pret a inregistrat o crestere de 0,6%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iulie la valoarea de 1.350 euro/mp util, in scadere cu 4,1% fata de luna iunie. Totodata, apartamentele noi sunt cu 5,4% mai ieftine decat anul trecut. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente. Si in aceasta luna, cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit cu aproape 4%. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 2,2% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a scazut cu 1,1%.

In iulie, apartamentele vechi din Capitala s-au scumpit cu 0,6%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.106/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 6,2%. Nicio categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o oscilatie de pret mai mare de 1% in ultimele 30 de zile. Apartamentele cu trei camere si garsonierele s-au scumpit cu 1%, respectiv 0,9%. Pe de alta parte, pretul partamentelor cu doua si patru camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,7%.

Preturile apartamentelor din Brasov au scazut in luna iulie. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 862 euro/mp de suprafata utila, cu 0,1% mai putin decat in luna iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 5% mai ieftine. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 915 euro/mp si a crescut in ultimele treizeci de zile cu 2%. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 0,3%.

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 4,7% in iulie, aceasta fiind cea mai mare diferenta de pret inregistrata in ultimele treizeci de zile de indicele calculat la nivel de oras. Pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca are, in prezent, valoarea de 943 euro/mp util, cu 7,8% mai putin decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Scaderea preturilor a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, segment care a influentat evolutia indicelui general la nivelul orasului. Acestea s-a ieftinit cu peste 7% in ultimele treizeci de zile, pana la 916 euro/mp.

Preturile cerute pe segmentul rezidential din Constanta au crescut in ultimele treizeci de zile. Valoarea medie inregistrata de Indicele imobiliare.ro pentru luna iulie este de 955 euro/mp util, in crestere cu 1,5% fata de luna precedenta. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o crestere de 5,4% de la 912 euro/mp util pana la 961 euro/mp util. Tendinta s-a pastrat si in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in iulie, o crestere de 0,5%, atingand valoarea de 953 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 5,2% mai mici.

Apartamentele scoase la vanzare in Timisoara s-au scumpit cu 2,6% in iulie. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta luna a urcat din nou peste pragul de 800 euro, pana la 820 euro/mp util. Diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a contractat, aceasta fiind in prezent de 3,6%. Apartamentele noi s-au scumpit in intervalul analizat cu 6,3%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 914 euro/mp util, cu 3% mai mare decat in urma cu 12 luni.

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi a inregistrat in iulie, o valoare medie de 855 euro/mp util, in crestere cu 0,8%, fata de luna iunie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate in prezent pentru apartamentele scoase la vanzare in capitala Moldovei sunt cu 4,9% mai mici. Tendinta de scumpire a fost data de evolutia pretului apartamentelor noi, care a crescut cu 2,9% in ultimele treizeci de zile. Pretul apartamentelor vechi a cunoscut o scadere de 0,6% in acelasi interval.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri