"Pe termen scurt si mediu, stocul de cladiri noi livrate se va reduce usor, ceea ce va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile", se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara.

Pentru 2012, Colliers estimeaza o crestere a stocului de birouri cu doar 70.000 de metri patrati, din care 40% sunt deja preinchiriate.

"De aceea, rata de neocupare se va reduce usor pana la sfarsitul anului. Mai mult, ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa revina pe piata tranzactiile de preinchiriere, in conditiile in care va incepe constructia catorva proiecte noi.

De asemenea, de remarcat ca pe langa dezvoltatorii deja existenti pe piata sunt investitori internationali mari si dezvoltatori care vor sa intre in Romania prin achizitia de terenuri atractive pentru dezvoltare", precizeaza sursa citata.

In primele sase luni au fost finalizate trei cladiri de birouri, totalizand 70.000 metri patrati, astfel ca stocul a ajuns la 1,43 milioane de metri patrati.
Inchirierile din perioada analizata au totalizat 90.000 de metri patrati, 90% din tranzactii reprezentand contracte noi, iar doar o parte mica dintre acestea renegocieri sau reinnoiri de contracte.

Citeste si:

"Este pentru prima data in ultimii doi ani cand suntem martorii unei proportii atat de mici de renegocieri de contracte. Pana la sfarsitul anului 2011, proprietatile situate in locatii centrale cu spatii libere de peste 3.000 de metri patrati ar trebui sa fie rare. Rata de neocupare a ramas stabila in primul semestru, la putin peste 18%, dar avand in vedere interesul crescut pentru zonele semicentrale, rata de neocupare s-a redus in aceste cazuri la 12%", apreciaza consultantii Colliers.

In zonele semicentrale vor fi livrate doar 20.000 de metri patrati de proiecte noi, de aceea rata de neocupare va scadea in urmatoarele luni si va ajunge la aproape 8% in cladirile "bune", amplasate langa statiile de metrou.

"In cazul unui astfel de nivel de neocupare, se asteapta ca nivelul chiriilor sa intre intr-un trend crescator", se mai spune in raport.

In prezent, chiriile se situeaza intre 16 si 20 de euro/mp/luna, in zona centrala, la 13-16 euro/mp/luna in cea semicentrala si la 10-13 euro/mp/luna la periferie.