“Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre doua-cinci luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata termenele de inchiriere medii sunt intre opt-zece luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni”, a declarat Mirela Raicu, partener la firma de consultanta imobiliara Esop Consulting.

De exemplu, un spatiu de birouri pe care proprietarul vrea sa-l inchirieze cu 12 euro/mp, pentru o perioada de doi ani, dupa sase-opt luni de incercari nereusite ajunge la o chirie reala de 9 euro/mp. “Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de neinchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp. Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare”, sustin reprezentantii Esop.

Pe segmentul spatiilor de birouri cu o chirie de sub 11 euro/mp, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, nivelul total este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 euro/mp, intrucat peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza astfel de cladiri au bugete sub 11 euro/mp, se mai arata in analiza citata

“O parte din cladirile care in primul din 2011 au fost promovate cu bugete intre 12-15 Euro /mp, au migrat catre categoria sub 11 / euro mp, semn ca unii proprietari incep sa-si dea seama ca principala pierdere in perioada de criza pe care o traversam este data de rata de neocupare si mai putin de doi-trei euro in plus la chiria pe mp”, incheie Mirela Raicu.