Noile reglementari BNR, care inaspresc conditiile de creditare, vor dubla numarul de cereri pentru programul Prima Casa, in conditiile in care populatia nu-si va mai permite sa plateasca avansurile mari, in special la valuta, afirma Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM, potrivit Mediafax.

"Ma astept ca in perspectiva acestei propuneri a Bancii Nationale privind creditele ipotecare, cererea pentru Prima Casa sa se dubleze. Daca astazi prelucram 100 de dosare, probabil ca, in curand, vom fi in situatia de a prelucra 200 de dosare", a spus Saramet, prezent la Mamaia la Conferintele BCR.

BNR a prezentat spre dezbatere publica un proiect care prevede, printre altele, ca pentru creditele imobiliare persoanele fizice trebuie sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

"Programul Prima Casa va fi accesat intr-un ritm mult mai accelarat, nemaifiind alternative", a mai spus Saramet.

Potrivit Ioanei Mihai, sef department in Departamentul Credite Garantate la BCR, plafonul de credite din cadrul programului Prima Casa 4 se va epuiza la jumatatea anului 2013.

Prin celor patru programe Prima Casa, BCR a acordat credite in valoare totala de 700 milioane de euro, dintr-un plafon de 1,2 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru Prima Casa
Setari Cookie-uri