Inaugurat in urma cu trei luni, Pasajul Basarab reprezinta cel mai mare proiect dedicat fluidizarii traficului bucurestean. Afla dintr-o analiza wall-street.ro ce impact a avut aceasta lucrare asupra pietei imobiliare.
Cum au evoluat preturile apartamentelor

In cartierul Militari, preturile apartamentelor vechi cu doua camere au inregistrat deja cresteri in primele trei luni de la inaugurare, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

Astfel, un apartament vechi cu doua camere ce avea in luna iunie un pret mediu cerut de 54.540 euro costa in luna iulie cu 55.399 euro, in crestere cu 1,6%. In luna august, pretul unui apartament vechi din zona Militari era cotat la 55.800 euro in crestere cu 0,6% fata de luna precedenta. Septembrie aduce o scadere de 1,9% a pretului pentru un apartament cu doua camere la 54.742 euro.
In cazul apartamentelor noi cu doua si trei camere din Militari, pretul mediu cerut a inregistrat cresteri numai in luna august, conform imobiliare.ro.
“In luna iunie a acestui an pretul mediu afisat al unui apartament nou cu doua camere era de 72,147 euro, iar in luna iulie acesta a scazut cu 3,9%. August a inregistrat o crestere a pretului apartamentelor de 1,8% fata de luna iulie, la 70.579 euro. Luna septembrie aduce o scadere a pretului apartamentelor de doua camere de 2%, la 69.159 euro”, spun cei de la imobiliare.ro.
Pretul mediu afisat al unui apartament cu trei camere a inregistrat o scadere in luna iulie cu 5,1% fata de luna iunie, de la 85.197 euro la 80.836 euro.

In luna august, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere a crescut cu 1,9%, iar in septembrie a inregistrat o scadere de 2,3%.

In ceea ce priveste numarul de cautari pentru vanzarea de apartamente in zona Militari, acesta a crescut in luna iulie cu 43% fata de luna iunie si cu 17% in august. De asemenea, numarul de cautari pentru inchiriere a crescut in luna iulie cu 33%, iar luna august a inregistrat o crestere de 57%. Cresterea interesului pentru zona Militari nu se datoreaza insa numai Pasajului Basarab, ci si venirii studentilor, care contribuie masiv la tranzactiile de inchirieri.

Ce s-a intamplat in realitate?

Datele teoretice sunt contrazise insa de practica din piata rezidentiala, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania sustinand ca finalizarea Pasajului Basarab nu a dus la majorarea pretului apartamentelor din zona Militari.

“Exista fluctuatii de pret de la luna la luna sau la interval de doua luni, insa aceste fluctuatii de pret sunt normale in orice piata rezidentiala, iar evolutia la trei-patru luni a preturilor locuintelor din Militari este liniara”, este de parere Alexandru Pricop (foto sus), managing partner in cadrul Coldwell Banker.

Pricop afirma ca preturile locuintelor din zona Militari sunt similare cu cele de acum trei luni, iar in ceea ce priveste chiriile locuintelor din zona Militari si din imprejurimi acestea nu au fost influentate de finalizarea Pasajului Basarab.

O opinie similara impartaseste si Adrian Popa, directorul departamentui de consultanta, evaluare corporativa si finantari in cadrul companiei de evaluare Darian.

„Nu se resimte inca o crestere a preturilor in zona Militari, dar acest lucru poate fi cauza intervalului de timp relativ scurt la care ne referim, piata imobiliara avand o inertie destul de ridicata, mai ales cand e vorba de cerere. Evident, acest lucru poate fi cauzat si de faptul ca a fost perioada de vacanta”, explica Adrian Popa.

Piata terenurilor ramane amortita

Nici pentru terenurile din zona Militari nu a existat un interes mai mare dupa finalizarea Pasajului Basarab, potrivit celor de la Coldwell Banker, care sustin ca preturile terenurilor nu au fost influentate.

“Proprietarii de terenuri sunt mai increzatori in obtinerea pretului dorit sau a finantarilor pentru dezvoltarea de proiecte, dorindu-si urgentarea procedurilor de obtinere a autorizatilor de constructie sau a finantarilor pentru dezvoltarea de proiecte. In ceea ce priveste ultimele 12 luni, tendinta generala a fost de scadere a preturilor pe segmentul terenurilor”, sustin reprezentatii Coldwell Banker.

Creste apetitul chiriasilor pentru birourile din vest

Cu totul altfel stau lucurile pe piata de birouri, unde indiferent despre ce sector al Bucurestiului vorbim, dezvoltarea infrastructurii intr-o anumita zona influenteaza comportamentul chiriasilor si evolutia pietei de birouri din respectiva arie.

„Chiriasii nu mai aleg o cladire avand ca termen de comparatie doar nivelul chiriei. Piata a devenit mai educata, iar principalele criterii in functie de care chiriasii aleg o cladire sunt accesibilitatea acesteia, transportul in comun,in special proximitatea unei statii de metrou, si specificatiile tehnice ale cladirii. Astfel, noile proiecte de infrastructura din Bucuresti au influentat in mod pozitiv evolutia pietei de birouri din anumite zone”, sustine Horatiu Florescu (foto jos), presedinte si CEO al companiei The Advisers/Knight Frank.


Referitor la impactul pe care Pasajul Basarab in zona din vestul Capitalei, seful The Advisers/Knight Frank este de parere ca acesta permite acum accesul dinspre zona de vest a orasului spre piata Victoriei, in doar cateva minute, spre deosebire de anii trecuti, cand acest traseu dura aproximativ 30 de minute.

„Odata cu inaugurarea pasajului, cererile de birouri pentru aceasta zona au crescut. Mai mult decat atat, zona beneficiaza si de un transport in comun foarte bun, astfel ca in urmatorii ani, estimam ca vom asista la crearea unui nou pol de business in zona Cotroceni", adauga Florescu.

Multe din companiile de IT&C sau din industria de telefonie prezente pe piata locala se orienteaza catre aceasta zona, datorita vecinatatii de universitatea Politehnica, spune el. Astfel, odata cu imbunatatirea infrastructurii, aceasta cerere va inregistra un trend ascendent.

In prezent, rata medie de neocupare pentru spatiile de birouri din vestul Bucurestiului este de aproximativ 10%, iar chiriile medii efective sunt de 14-15 euro/mp/luna.

Numarul birourilor goale ar putea sa scada in urmatorii doi ani, afirma Florescu, in contextul in care nu vom asista la livrari semnificative in urmatorii doi ani, din cauza faptului ca in perioada 2009-2010 au fost incepute foarte putine proiecte.

„Rata de neocupare va scadea, aducand cu sine si o usoara crestere a chiriilor, incepand cu cea de a doua jumatate a lui 2012, pentru cladiriile ce beneficiaza de aspectele mentionate anterior”, subliniaza presedintele The Advisers/Knight Frank.

Vor migra companiile din nord in vest?

Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri Colliers, da doua motive pentru care zona de Vest ar putea deveni foarte interesanta pentru relocari in urmatoarea perioada.

Unul este oferit de accesul se face foarte facil, atat dinspre centru cat si dinspre cartierele dens populate din imprejurimi, ceea ce face din zona Basarab o zona atractiva pentru potentialii angajati ai companiilor.

„Am putea asista la o migratie a interesului companiilor din nord si centru catre aceasta zona. In al doilea rand, in proximitatea zonei Basarab exista multe cladiri de calitate foarte buna in curs de dezvoltare, ceea ce si din punctul de vedere strategic, al clientilor, va spori interesul pentru oportunitati de relocare”, sustine Maria Florea.

In acest context, dezvoltatorii de birouri vor fi primii care vor profita din punct de vedere al businessului de pe urma Pasajului Basarab. Ramane de vazut cate companii vor alege sa isi desfasoare activitatile in vestul Bucurestiului si cati angajati isi vor cauta locuinta in aceasta zona.












Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri