Peste 80% din rapoartele de evaluare realizate in ultimii ani au impact asupra bugetului de stat, sustine Filip Stoica, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).
“Impactul rapoartelor de evaluare asupra bugetului de stat poate fi direct: prin evaluarea pentru restituirea proprietatilor, evaluarea pentru exproprieri, grilele norarilor, sau indirect: evaluarea pentru situatiile financiare – prin impozitarea cladirilor la valoarea reevaluata sau evaluarea pentru garantarea imprumutului – prin marimea provizioanelor specifice de risc care influenteaza profiturile bancilor”, a declarat, pentru wall-street.ro, Filip Stoica (foto), presedintele ANEVAR.

Astfel, mai mult de 80% din rapoartele de evaluare realizate in ultimii ani au impact asupra bugetului de stat, estimeaza Stoica. In acest context, continua presedintele ANEVAR, “Ordonanta privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor”, proiect de lege care se dezbate zilele acestea in Parlament, va facilita procesul de evaluare fara a creste tarifele incasate de evaluatori.

“Noua Ordonanta nu va conduce la cresterea costurilor de evaluare, intrucat ea reglementeaza numai modul de exercitare a profesiei de evaluator, nu si tarifele serviciilor. Va avea, insa, un impact pozitiv asupra activitatii de evaluare, iar beneficiarii, companii si institutii, vor avea parte de evaluari care respecta standardele profesionale, normele de etica si reglementarile interne”, spune Filip Stoica.

ANEVAR a fost imputernicita sa se ocupe de logistica inscrierii membrilor in Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania, sa organizeze si sa conduca prima Adunare Generala Nationala si prima Conferinta Nationala a Uniunii. In noul organism profesional se pot inscrie evaluatorii care fac parte din alte corpuri profesionale, dar care indeplinesc conditiile stabilite prin ordonanta.

“Pana acum s-au inscris in Uniune circa .1000 de membri evaluatori din diferite organisme profesionale si continua sa se inscrie. Cei mai multi evaluatori inscrisi sunt membri a doua organizatii: ANEVAR si CECCAR,” afirma Stoica.

Cele doua asociatiaii vor ramane entitati separate: ANEVAR va continua sa functioneze in continuare ca asociatie profesionala, iar Uniunea va fi organismul profesional reglementat in exercitarea profesiei de evaluator autorizat.

Piata de evaluare, in crestere


Piata de evaluare ar putea creste anul viitor cu circa 10-15%, pana la aproximativ 27 de milioane de euro, pe fondul aparitiei unor semne de revenire a economiei, potrivit unor estimari recente ale ANEVAR.

"Estimez ca cifra de afaceri a pietei de evaluare va creste anul viitor cu circa 10-15%, pana la aproximativ 27 de milioane de euro, pe fondul aparitiei unor semne de revenire a economiei”, a declarat Filip Stoica.

Studiile ANEVAR arata ca, anul trecut, aproximativ 10 procente din cifra de afaceri a pietei au fost reprezentate de evaluarile de companii, si tot circa 10% de evaluarile pentru bunurile mobile, cea mai parte a evaluarilor, respectiv peste 70 de procente fiind reprezentate, in continuare, de evaluarea proprietatilor imobiliare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri