Pe Radu Lucianu (42 de ani) si Doru Lionachescu (47 de ani) ii leaga o prietenie de multi ani, mai veche decat preluarea din 2008 a companiei Eurisko, condusa de Lucianu, in tranzactia de 24 de milioane de euro consiliata de Lionachescu.
Prietenia dintre cei doi manageri a fost unul dintre factorii care au condus la aparitia companiei Capital Property Advisors, infiintata la inceputul acestei veri de Radu Lucianu (foto sus) si cei patru actionari ai Capital Partners, in frunte cu Doru Lionachescu.

Lucianu si-a anuntat plecarea de la sefia companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania in luna aprilie, fara a spune concret ce planuri are de viitor, dar precizand ca va ramane in piata imobiliara. “Am iesit (n.r: cu cei de la Capital Partners) la masa in prima saptamana, am vorbit despre ce vreau eu sa fac, ce vor ei si am vazut ca avem obiective comune, asa ca in cateva zile am batut palma pentru a incepe aceasta noua afacere”, a povestit Radu Lucianu.

Dupa preluarea companiei Eurisko de catre CBRE, mandatul lui Radu Lucianu a implicat ramanerea sa la conducerea companiei timp de trei ani. In aceasta primavara, mandatul s-a incheiat, iar aceasta era “o ocazie pentru oricine are fler de investitor”, spune Doru Lionachescu, vorbim despre experienta lui Lucianu in real estate, experienta concretizata in consilierea unor investitii de peste 250 de milioane de euro.

“Am avut ocazia sa avem cel mai bun specialist din real estate disponibil, care, in plus, a avut entuziasmul sa o ia din nou de la zero. Nu putea rata sansa asta”, spune Lionachescu. Entuziasmul de a lua-o din nou de la capat este rar printre managerii romani, adauga el. “In ultimii trei ani, am vazut multi antreprenori romani obositi, dezgustati sau saraciti. Nisa de oameni care au toate conditiile sa se retraga din business si totusi aleg sa nu o faca este foarte valoroasa”, afirma Doru Lionachescu (foto jos).

Pe langa avantajul competitiv reprezentat de Lucianu, seful Capital Partners spune ca alte doua atuu-uri ale noii companii sunt posibilitatea de a aduce investitori si capacitatea de a structura si finanta tranzactii. In plus, spune Lionachescu, piata de consultanta imobiliara devine neincapatoare pentru numarul si calitatea jucatorilor. “Este loc pentru tot mai putina lume. Nu mai e loc nici pentru locul doi: ori esti numarul unu si aduni cele mai mari deal-uri din piata, ori dispari”, subliniaza managerul.

In ceea ce priveste pozitionare companiei Capital Property Advisors, Lucianu sustine ca in trei ani ar putea deveni lider de piata. Pentru urmatorul an, managerul se rezuma doar la a spune ca cel mai pesimist scenariu este sa ajunga numarul doi.

Directii de business ale Capital Property Advisors

Activitatea Capital Property Advisors se va baza pe investitii, dar si pe consultanta si brokeraj imobiliar. Dupa ce primii bani au fost incasati din realizarea unor rapoarte de evaluare, Radu Lucianu spune ca va incheia doua tranzactii pana la sfarsitul anului, cu o valoare cumulata de 50 de milioane de euro.
Compania isi propune sa caute investitori si pentru portofoliile mai putin performante ale bancilor, purtand deja discutii cu doua banci, ale caror portofolii imobiliare totalizeaza 40 de milioane de euro.

Pe langa aceste directii, o nisa pe care se va concentra noua companie este cea a terenurilor agricole, daca Romania va trece peste complexele populiste de tipul “ne iau strainii tara”, spune Lionachescu.
“In vreme de refugiu, oamenii se vor retrage in imobiliare. E in natura umana sa investesti in proprietati. Insa in mod ombilical, tranzactiile sunt legate de accesul la finantare si de acest lucru vom profita noi”, afirma Doru Lionachescu.

In ceea ce priveste destinatiile de finantare, acestea se schimba si devin mai informale. Daca in anii de boom, toate deciziile se luau in Statele Unite sau in Mare Britanie, acum nimeni nu poate ignora Orientul Mijlociu sau Rusia, aceasta din urma fiind mai greu accesibila Romaniei din cauza problemelor de cultura dintre cele doua tari.

“Investitorii din Orientul Mijlociu sunt interesati de proprietati de tip hotelier de mare anvergura, de cladiri de birouri «super prime» si de proprietati medicale. Pe langa cei din Orient, vedem o revenire pe piata locala a investitorilor greci”, arata Lionachescu.

Compania isi propune sa incheie primele tranzactii in acest an, insa chiar si intr-un "context catastrofic", cum denumeste Lionachescu perioadele fara niciun fel de incasari, cei Capital Partners spun ca vor finanta noul business oricat va fi nevoie.

"Ne-am angajat sa finantam oricat. Este o abordare precuta sa ai o marja de lichiditate astfel incat sa asigure functionarea companiei timp de un an, presupunand ca nu are nicio incasare. Cel mai important lucru in astfel de perioade este starea de spirit a angajatilor: sa nu se gandeasca la ziua de maine, ci doar la jobul lor", a incheiat Lionachescu.

Comenteaza aici: Ce crezi despre noua companie? Mai este loc pe piata de consultanta imobiliara?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri