In timp ce pe segmentul cladirilor de birouri rata de neocupare a crescut de la 2-3% inainte de criza pana la 18-20% in prezent, pe piata birourilor in vile, rata de neocupare a scazut de la 26-29% in zonele centrale inainte de criza la 15-18% in trimestrul al doilea din 2011 si de la 32-35% in zonele semicentrale, inainte de criza, la 22-26%.

"Aceasta tendinta s-a produs in contextul in care a survenit o schimbare semnificativa in preferintele companiilor medii. In ultimii doi ani, sub presiunea necesitatii de reducere a costurilor, criteriul prioritar a devenit nivelul redus al chiriei si flexibilitatea termenilor contractuali, factori care au condus la o migrare a companiilor medii catre vile, inregistrandu-se o scadere a stocului de birouri in vile la fiecare dintre cele trei categorii de bugete", sustin cei de la Esop.

Astfel, pentru companiile cu 10 pana la 60 de angajati, vilele au reprezentat o bula de oxigen. Un alt factor care a influentat cererea pentru spatiile din vile a fost flexibilitatea proprietarilor, transpunsa in flexibilitatea contractelor de inchiriere.

"Companiile medii, care cauta suprafete cuprinse intre 200–600 de mp, vorperioade contractuale cat mai flexibile, de unu-trei ani, insa cu posibilitatea de denuntare unilaterala dupa primele 12 luni in cazul unor evolutii negative a cifrei lor de afaceri", mai spun reprezentantii Esop.

Citeste si:

Aceste companii vor, de asemenea, cheltuieli reduse de intretinere, care in cazul vilelor variaza intre 1,4 si 1,8 euro/mp, si locuri de parcare gratuite.

"Dupa iesirea Romaniei din criza, o parte importanta a companiilor medii se vor reintoarce in cladirile de birouri. De aceea, proprietarii de vile trebuie sa foloseasca o parte din veniturile obtinute din inchirierea acestor spatii pentru a investi in renovarea lor, intrucat pe termen mediu si lung va ramane o provocare mentinerea vilelor in parametrii de competitivitate cu cladiri de birouri", afirma consultantii Esop.

Citeste si dezbaterea Birou in vila istorica sau cladire de sticla?