Supranumit in anii de boom ai pietei imbiliare “orasul celor sapte mall-uri”, Aradul are in prezent doua astfel de proiecte: Galleria si Atrium Center, la care se adauga un parc de retail, Armonia Center, format dintr-un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala. In acest timp, Timisoara, un oras aflat la circa 50 kilometri de Arad, ramane cu un singur mall.
Orasul Arad are putin peste 170.000 de locuitori, aproape jumatate fata de populatia din Timisoara, care depaseste 315.000 de locuitori. Acest indicator nu conteaza insa pentru dezvoltatorii imobiliari, care in perioada de boom au anuntat sase mall-uri in Arad. Dintre acestea, doar doua s-au concretizat deocamdata: Atrium Center, deschis in primavara anului trecut, dupa o investitie de 72 milioane de euro, si Galleria Arad, inaugurat ieri, dupa o investitie de 66 milioane de euro.

Ce sanse au cele doua mall-uri? Multe, crede Shimon Galon (foto sus), seful dezvoltatorului GTC, proprietarul Galleria, insa este greu de spus care va fi scenariul pe termen scurt. “In mod clar, Aradul poate tine in spate doua mall-uri. Cand? Nu stiu”, a afirmat Galon.

Un avantaj, in opinia sa, este dat de mixul de chiriasi care difera intre cele doua proiecte. Astfel, in timp ce Atrium Center are ca ancore Billa si C&A, la care se va adauga curand H&M, in mall-ul Galleria au venit Cora si Inditex, proprietarul Zara.

“Nu pot sa stiu ce este mai important intre Inditex si H&M, trebuie sa stau mai mult aici, sa inteleg obiceiurile de consum ale oamenilor. In legatura cu Armonia (n.r.: parcul de retail aflat la iesire din Arad), nu vreau sa spun nimic”, a spus ironic seful GTC.

GTC vrea 6 mil. euro din chiriile de la Arad

Pentru primul an de functionare, Galon estimeaza venituri din chirii de patru-cinci milioane de euro, urmand ca dupa stabilizarea proiectului, veniturile sa creasca la sase milioane de euro. In ceea ce priveste traficul mall-ului, in acest weekend sunt asteptati 30-40.000 de vizitatori.

Insa numarul celor care vin la mall nu este asa de important, afirma Galon, care adauga ca ceea ce conteaza cu adevarat este cati dintre acestia cumpara si cati bani lasa in mall, insa aceste lucruri nu mai tin de dezvoltator. “Este o vorba care imi place mult: «Eu pot sa aduc calul la rau, dar nu pot sa-l oblig sa bea»”.

In acest context, cele doua mall-uri, Atrium Arad si Galleria, se vor lupta pentru cei 170.000 de locuitori ai Aradului, pe o piata in care salariul mediu net este de 1.455 lei/luna si rata somajului ajunge la 7,2%, potrivit Institutului National de Statistica.

Stocul de retail per locuitor, dublu fata de cel din Bucuresti


Ce i-a atras insa pe dezvoltatori la acest oras, incat au decis sa investeasca zeci de milioane de euro in proiectele din zona? Oana Iliescu (foto), managing director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care s-a ocupat de inchirierea Atrium Center, spune ca dezvoltatorii de centre comerciale si retailerii s-au orientat cu precadere catre vestul si centrul tarii pentru ca aici principalii indicatori statistici, precum populatie, investitii straine, venit mediu si rata somajului, sunt in general peste media nationala.

Pentru Arad, considera ea, doar “intamplarea” a facut ca in perioada 2006-2007 sa se discute despre sase proiecte de centre comerciale, neexistand o baza reala pentru o astfel de dezvoltare.

“Disponibilitatea mai multor terenuri cu potential comercial in interiorul orasului a atras marii dezvoltatori de retail care s-au antrenat intr-o competitie acerba. Dupa deschiderea Galleria Arad, stocul de spatii comerciale moderne in Arad va ajunge la circa 500 mp inchiriabili/1.000 locuitori, aproape dublu fata de Bucuresti (284 mp /1.000 locuitori) si aproximativ la acelasi nivel cu Debrecen, din Ungaria. Aradul nu va asimila usor acest stoc”, afirma ea.

Si daca pe buzele jucatorilor din real estate murmura intrebarea “Va mai construi AFI Europe mall-ul planuit in Arad (n.r.: in imediata apropiere a Atrium Center)”, pentru locuitori din Arad o alta intrebare isi asteapta raspunsul “Va rezista Carrefour (n.r.: aflat in centrul comercial Armonia) in fata Cora?”.

Pariul ramane deocamdata intre Galleria si Atrium Center si, pe langa mixul de chiriasi, salariul mediu din zona si rata somajului sunt decisive. Iar cele 1.200 de locuri de munca create recent de GTC si Cora in Arad devin tot mai importante in contextul in care in regiuni precum Clujul, aproape 3.000 de angajati ar putea intra in curand in somaj.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri