"Bancile dau credite pentru locuinte, 90% dintre locuintele pe care le-am vandut in acest an in proiectul pe care l-am construit in Bucuresti au fost achizitionate cu credit. Finantare exista atat pentru dezvoltare, cat si pentru achizitie, este mai greoaie pentru rezidential, dar exista. Ar fi bine insa ca bancile sa nu mai ceara presales (vanzari de locuinte in faza de proiect - n.r.) pentru ca nimeni nu mai cumpara locuinte daca nu sunt deja construite", a spus Bordei.

Cordia Futureal, dezvoltator din Ungaria, a construit in Baneasca complexul rezidential Parcul Privighetorilor.

Bordei a mentionat ca pentru finantarile de birouri sau de retail dezvoltatorii pot sa asigure preinchirierile solicitate de banci, astfel ca se justifica mentinerea acestor cerinte din partea bancilor.

Citeste si:

Pe de alta parte, el a aratat ca sunt inca proiecte nerealiste, pentru care nu exista cerere si care nu vor fi finantate niciodata de catre banci, dar a precizat ca au disparut o parte dintre aceia care nu aveau nimic de-a face cu dezvoltarea imobiliara.

"Piata este buna, daca ar fi prea buna ar aparea iar ciupercile care habar nu au ce este dezvoltarea si ofera bani multi pe terenuri care nu valoreaza atat, si ne incurcam iar in dezvoltare. Nu suntem in criza, exista insa volatilitate foarte mare. Avem nevoie de stabilitate pentru a putea face un plan de afaceri pe 4-5 ani", a apreciat Bordei.