Are 42 de ani si o avere estimata la aproape 100 de milioane de euro. Investiile sale in piata imobiliara totalizeaza circa 600 de milioane de euro, cea mai mare fiind realizata in Iasi, orasul natal. Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar roman de mall-uri, estimeaza pentru 2012 venituri de 50 de milioane de euro si spune ca va fi “un an bun si aglomerat”.
Pana in prezent, Iulian Dascalu (foto) a finalizat patru mall-uri, in orasele Iasi, Cluj-Napoca, Suceava si Timisoara, si trei cladiri de birouri, in Cluj-Napoca si Iasi. Anul trecut, cele patru mall-uri i-au adus venituri de 41,2 milioane de euro, iar pentru anul in curs estimarile indica o crestere de 10%. Si mai "generos" se arata anul 2012, cand Dascalu va inaugura proiectul Palas Iasi, o investitie de 260 de milioane de euro, cea mai mare pe piata imobiliara din afara Bucurestiului.

“2012 va fi un an bun, mai bun decat 2011, dar si un an aglomerat. Spun un an bun pentru ca estimam o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro si aglomerat pentru ca deschidem proiectul Palas la Iasi, incepem constructia unei cladiri de birouri la Cluj, iar in Suceava aducem H&M si operatorul de cinema Village”, explica Iulian Dascalu. La acestea se adauga deschiderile celor doua hoteluri din Iasi, planificate pentru luna septembrie.

Iulian Dascalu admite insa ca peste 70% din veniturile incasate din chirii merg la banci. Spre exemplu, Palas Iasi a fost finantat de trei banci: Emporiki Bank, Italo-Romena si UniCredit, aceasta din urma acordand finantarea cea mai mare.

Proiectul Palas Iasi este planificat pentru inaugurare in luna aprilie 2012. Tot in primavara va incepe si constructia cladirii de birouri din Cluj-Napoca, o investitie de circa 20 de milioane de euro si tot atunci retailerul H&M, care a semnat deja contracte de inchiriere in mall-urile din Iasi, Timisoara si Cluj, va deschide un magazin in Iulius Mall din Suceava. Alaturi de H&M, la Suceava va veni si operatorul de cinema Village, adus in Romania in sistem de franciza de catre niste greci.

Village va fi prezent si in Palas Iasi, unde va opera zece sali de cinema, cu o capacitate totala de 1.847 de locuri. Amanarea deschiderii Palas pentru anul viitor, dupa ce initial era planificata pentru toamna acestui an, il “costa” pe Dascalu aproape cinci milioane de euro, in contextul in care veniturile proiectului sunt estimate la zece milioane de euro, opt pentru spatiile de retail si doua milioane pentru birouri.

“Nu cred ca pierd cinci milioane pentru ca deschid mai tarziu, nu pot sa pierd ceva ce n-am avut”, spune el. Deschiderea Palas a fost amanata pentru luna aprilie intrucat, fiind amplasat intr-o zona istorica, lucrarile de constructie au fost ingreunate. Pana in prezent, proiectul a absorbit o investitie de 180 de milioane de euro si este finalizat in proportie de 82%.

In ceea ce priveste gradul de ocupare, Palas este inchiriat in proportie de 80%, insa Dascalu spune ca pana la deschidere gradul de ocupare va creste la 98%. Data exacta a deschiderii spune ca va fi anuntata anul viitor, in timp ce primele spatii urmeaza sa fie predate catre Auchan, unul din chiriasii proiectului, chiar in aceasta luna.

Pe langa cei peste 51.000 mp de spatii de retail (Palas Mall, cu 47.500 mp si Palas Shopping Street, cu 6.600 mp), proiectul Palas Iasi va include si trei cladiri de birouri, dintre care doua sunt finalizate si inchiriate, doua hoteluri cu 240 de camere, unul care va fi operat de catre grupul Iulius si unul care a fost vandut unei firme cipriote, si 70 de apartamente, dintre care 40 au fost vandute. Dascalu estimeaza ca in primul an traficul Palas va atinge 50.000 de vizitatori pe zi si circa 15 milioane de vizitatori pe an.

“Si maine as incepe din nou un proiect precum Palas Iasi. L-as incepe cu ochii inchisi. Este un moment bun pentru investitiile imobiliare, orice se spune acum, pe timp de criza, plasamentele in imobiliare raman investitii avantajoase”, incheie omul de afaceri.

In primele noua luni din acest an, mall-urile i-au adus venituri de 32 de milioane de euro, cele mai mari provenind de la Iulius Mall Timisoara. Cele patru mall-uri din Cluj-Napoca, Iasi, Suceava si Timisoara sunt inchiriate in proportie de 95% si au inregistrat in primele trei trimeste un trafic de 31,5 milioane de vizitatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri