Preturile locuintelor noi ar putea sa scada in continuare, avand in vedere vanzarile slabe inregistrate in acest an si probabilitatea ca nivelul scazut al cererii din ultimii ani sa se mentina si in viitorul apropiat, potrivit companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.
"Majoritatea apartamentelor noi din Bucuresti au fost disponibile la preturi mai mici de 1.000 euro/mp. Totusi, nivelul obtinut in urma negocierii poate fi semnificativ mai mic decat pretul cerut initial. In ciuda suisurilor si coborasurilor din ultimele trimeste, pretul mediu al unei locuinte a ramas cam la acelasi nivel comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, inca exista potential de corectie a preturilor daca sunt luate in calcul vanzarile slabe inregistrate pe piata", se arata intr-un raport al Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.

In opinia analistilor companiei, luand in considerare ca in 2011 nu s-a inregistrat nicio schimbare in ceea ce priveste oferta, politica de preturi si cererea pe piata rezidentiala, este posibil ca performanta sectorului din acest an sa fie mai slaba decat in 2010.

"Oferta pietei este inca reprezentata de proiecte lansate in perioada de boom.
In continuare se inregistreaza un volum limitat de investitii in proiecte rezidentiale. Preturile solicitate au ramas relativ stabile, desi in viitor sunt posibile scaderi de pret. Au existat foarte putine proiecte rezidentiale noi scoase pe piata in ultimele luni. Multe investitii sunt puse in continuare in asteptare. In trimestrul al treilea oferta pietei era reprezentata de aproximativ 3.500 de locuinte", apreciaza sursa citata.

In ceea ce priveste cererea, performanta "extrem de slaba" de pe piata creditelor ipotecare din acest an a determinat scaderea vanzarilor de locuinte fata de 2010.

"Desi ponderea achizitiilor platite numerar nu ar trebui subestimata, este tot mai probabil ca numarul de locuinte vandute in acest an sa fie mai mic decat in 2010. Acest lucru este determinat intr-o mare masura de nivelul scazut de transparenta a pietei. O serie de evenimente nefavorabile (insolvente, falimente si proiecte inghetate) au redus semnificativ nivelul de incredere", se subliniaza in raport.
Nici previziunile privind evolutia pietei in 2012 nu sunt optimiste, acestea fiind influentate de prognozele nefavorabile ale institutiilor financiare privind perspectivele economice ale Romaniei.

"Daca aceste previziuni se vor materializa, pe piata rezidentiala se vor inregistra destul de putine imbunatatiri. Sunt asteptate noi masuri de austeritate din partea Guvernului si o continuare a metodei conservatoare de creditare a bancilor, ambii fiind factori ce ar putea impiedica redresarea pietei. Desi este putin probabil sa se inregistreze o crestere a cererii efective in viitorul apropiat, factorii fundamentali care formeaza cererea in Bucuresti, cum ar fi stocul de locuinte mici, raman valabili si ofera pietei perspective de viitor", se mai spune in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri