Valoarea mall-urilor Galleria din Suceava, Buzau si Piatra Neamt, detinute de compania GTC, a coborat cu aproape 13% in doar trei luni, pe fondul gradului mic de ocupare si a scaderii valorii chiriei estimate, in conditiile in care dezvoltatorul a redus chiria medie de la 12 euro la 5 euro/mp/luna.
Astfel, cele trei mall-uri erau evaluate la 47 de milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie, cu 7 milioane de euro mai putin decat in luna iunie. Fata de sfarsitul anului trecut, valoarea centrelor comerciale a scazut cu peste 20%, de la 58,9 milioane de euro, scrie Mediafax.

In schimb, firma care evalueaza portofoliul dezvolatorului a mantinut la 174 milioane de euro valoarea complexului de birouri City Gate. Complexul are o suprafata inchiriabila de 27.730 metri patrati, iar chiria medie este de 22 euro pe metru patrat pe luna, in timp ce randamentul este estimat la 7,1%, potrivit unei prezentari a dezvoltatorului israelian.

In ceea ce priveste spatiile de retail, cele trei proiecte au in total 25.900 metri patrati si un randament mediu de 11,1% in crestere de la 10,6%, in iunie si de la 9,5% in decembrie. Pentru centrele comerciale nivelul mediu al chiriei de 5 euro/mp/luna, in conditiile in care in iunie media era de 12 euro/mp/luna.

Valoarea activelor din Romania reprezinta 15% din totalul portofoliului dezvoltatorului din Europa, evaluat la 1,44 miliarde de euro.

Dezvoltatorul imobiliar a obtinut in primele noua luni ale anului venituri totale in Romania si Bulgaria de 19,67 milioane de euro, in scadere cu 11,2 % fata de perioada similara a anului trecut. In intervalul similar din 2010, dezvoltatorul imobiliar a incasat 22,156 milioane de euro din Romania si Bulgaria.

Costurile totale din cele doua tari au totalizat 14,6 milioane de euro, fata de 18,4 milioane de euro in primele noua luni din 2010.

Veniturile raportate de companie pe cele zece piete pe care este prezent in Europa Centrala si de Est au insumat 71,9 milioane de euro, in usoara crestere.

Compania a finalizat in aceasta toamna al patrulea mall din Romania, Galleria la Arad, cu o suprafata de 33.600 metri patrati si, de asemenea, mai detine complexul rezidential Rose Garden din cartierul Colentina. GTC urmeaza sa construiasca in parteneriat cu omul de afaceri George Copos o cladire de birouri in Piata Presei Libere si mai are in curs de dezvoltare alte doua complexuri rezidentiale in Bucuresti.

Intregul portofoliu GTC in Romania este evaluat la 438 de milioane de euro, reprezentand 21% din total. Compania are in plan ca pana in 2014 sa dezvolte in Polonia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Cehia si Romania proiecte totalizand peste 315.000 de metri patrati, din care 5% in Romania. Singurul proiect anuntat pentru perioada urmatoare in Romania este imobilul de birouri din Bucuresti, care va avea o suprafata inchiriabila de 15.000 de metri patrati, jumatate din aria anuntata initial de cele doua companii.

"Portofoliul companiei de la nivel global a fost reevaluat de consultanti externi in scadere, cu 140 de milioane de euro, din cauza gradului redus de 0cupare si a scaderii valorii estimate a chiriei in cazul proiectelor de retail si a pierderilor din proiectele rezidentiale din Romania, Bulgaria, Ungaria si Croatia. Toate acestea sunt rezultatul unui mediu macroeconomic neprietenos si a conditiilor pietei", se mentioneaza in raport.

Scaderea vanzarilor de locuinte din Romania si reducerea valorii chiriei estimate pentru Galleria Arad au contribuit cu mai mult de 60% din reevaluarea portofoliului la nivel de grup, se mai precizeaza in raport.

"In Romania, Bulgaria si Croatia vanzarile de retail au scazut, rezultand o presiune pe chirii. Pe de alta parte, in Romania preturile apartamentelor noi s-au redus cu 50% fata de perioada de varf (2008, n.r.), fiind asteptate noi scaderi pe termen scurt", se mai spune in raport.

Grupul GTC a incasat in primele noua luni chirii de 97 milioane de euro, in crestere fata de 92 milioane de euro in 2010.

Dezvoltatorul este prezent in Romania prin participatii la 24 de firme, care detin sau dezvolta, sub umbrela GTC Romania, inregistrata in Olanda, centre comerciale, rezidentiale sau cladiri de birouri. Compania face parte din grupul Kardan, inregistrat in Olanda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri