Iasiul are toate atuurile pentru a deveni un fel de Silicon Valley a Romaniei, cu conditia sa trecem de la investitiile de tip productie in fabrica de software la productia de proprietate intelectuala, a fost concluzia unei dezbateri desfasurate zilele trecute in capitala Moldovei.
Asociatia Industrii Creative, in parteneriat cu United Business Center, componenta office din cadrul ansamblului Palas din Iasi, a organizat miercuri dezbaterea HITECH cu tema „Provocari si solutii pentru stimularea investitiilor in industriile IT si outsourcing din Iasi”.

Printre punctele tari identificate se numara nivelul ridicat de competente in IT si outsourcing, respectiv locul al doilea in tara dupa Bucuresti cu peste 1.000 de absolventi IT anual, deschiderea universitatilor in dezvoltarea de parteneriate cu companiile private, existenta unui stoc de cladiri de birouri moderne (n.r: 100.000 mp spatii de birouri de clasa A si B+) si conectivitate cu una dintre cele mai mari viteze din lume.

Una dintre cele mai dezbatute teme a fost cea a resurselor umane si a modului in care universitatile pot pregati cat mai bine pentru piata muncii cei peste 1.000 de absolventi anual ai disciplinelor informatica, informatica economica, automatizari si calculatoare si electrotehnica.

„Avem o colaborare directa cu cei de la Continental, care au ajutat inclusiv la punerea bazelor unui program master, si speram ca acest gen de relationare sa se extinda si catre alte firme care opereaza in Iasi pentru a opri, chiar inversa exodul de absolventi catre alte orase din tara, in special Bucuresti”, a declarat Vasile Manta, decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare.

"Bucurestiul si Timisoara sunt foarte aproape de pragul de saturatie"

Un trend important in atragerea fortei de munca competente este migrarea inversa a fortei de munca pentru contrabalansarea unui eventual deficit pe acest segment.

„In Bucuresti exista oameni competenti in domeniu interesati sa se intoarca acasa. Bucurestiul si Timisoara sunt foarte aproape de pragul de saturatie si de aceea ne orientam in alte directii, iar Iasiul este pe lista scurta pentru multi clienti pe care ii reprezentam”, a precizat Lori Collin, seful departamentului de reprezentare a chiriasilor in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Un avantaj recent este dat dezvoltarea infrastructurii de birouri in Iasi din ultimii ani, cel mai mare proiecte fiinf United Business Center, care cuprinde peste 20.000 mp de birouri clasa A in trei cladiri o din complexul Palas, dezvoltat de Iulian Dascalu.

In prezent, stocul spatii de birouri de clasa A si B+ din Iasi depaseste 100.000 mp, iar in urmatorii trei ani suprafata ar putea creste la peste 150.000 mp, afirma Dan Zaharia, leasing manager al cladirilor de birouri dezvoltate de Iulius Group in cadrul ansamblului Palas Iasi.

“Observam ca din ce in ce mai multe companii internationale din IT si outsourcing aseaza orasul Iasi pe lista lor scurta de cautari in regiunea Europei Centrale si de Est”, a subliniat el.

"Universitatile produc ingineri si specialisti, iar noi ii folosim ca muncitori”

Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, care a participat prin videoconferinta la evenimentul din Iasi, a vorbit despre necesitatea unei schimbari de fond pentru a creste competitivitatea sectorului IT&C in Romania.

„Este nevoie sa trecem de la investitiile de tip productie in fabrica de software la productia de proprietate intelectuala. Este o trecere care trebuie facuta in maximum trei-cinci ani pentru ca exista o concurenta puternica din partea tarilor din America Latina si nordul Africii”, a spus Pambuccian.

In viitorul apropiat, a continuat el, nu vom mai conta ca forta de munca ieftina, intrucat investitorii vin acolo unde sunt idei si competente. “Va trebui sa trecem de bariera actuala, in care producem ingineri de software si doar 10% din ei lucreaza in cercetare si dezvoltarea de produse noi. Este pacat, universitatile produc ingineri si specialisti, iar noi ii folosim ca muncitori”, a incheiat Pambuccian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri