Deficitul de refinantare reprezinta diferenta dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate si sumele disponibile pentru refinantarea acestora, scrie Mediafax.

"In ciuda unei oarecare imbunatatiri fata de situatia de acum sase luni, valoarea imprumuturilor din Romania care ar putea intampina dificultati de refinantare in urmatorii trei ani, in raport cu volumul stocului investit, este una dintre cele mai mari din Europa. Motivele sunt scaderea abrupta a valorii proprietatilor, in conjunctie cu volumul redus al stocului de investitii. Daca un deficit de refinantare mare poate fi vazut de catre investitori ca o oportunitate de a achizitiona proprietati in dificultate sau portofolii de credite cu garantii imobiliare, in Romania, datorita volumului redus al stocului de investitii, astfel de oportunitati sunt limitate", a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting al DTZ Echinox.

Deficitul global de refinantare este estimat la un total de 142 miliarde de dolari pentru urmatorii trei ani (2012-2014) conform celui mai recent raport "Global Debt Funding Gap" realizat de compania de consultanta imobiliara. Aceasta constituie o diminuare cu 27% fata de valoarea de 196 miliarde de dolari, estimata in mai 2011 si aproximativ jumatate din nivelul raportat cu un an in urma.

In Europa, deficitul de refinantare a creditelor ramane ridicat, comparativ cu situatia de acum sase luni.

"Scaderea preconizata a valorii de capital a proprietatilor a dus la o crestere de 4% a deficitului de refinantare, pana la valoarea de 122 miliarde de dolari. Cu toate acestea, in comparatie cu analiza DTZ din noiembrie 2010, deficitul de refinantare al Europei s-a redus cu 27%, de la valoarea de 167 miliarde de dolari Aceasta demonstreaza ca trecerea timpului, asociata cu o recuperare partiala a valorii proprietatilor a contribuit la ameliorarea unora dintre probleme", se mentioneaza in raport.

Citeste si:

La nivel de tara, se observa o crestere a deficitului in Marea Britanie (+4%, respectiv 43,8 miliarde de dolari), Spania (+17%, respectiv 28,7 miliarde de dolari) si Irlanda (+10%, respectiv 13,5 miliarde de dolari). Exceptie fac Franta (in scadere cu 25%, respectiv 8,1 miliarde de dolari) si Germania (in scadere cu 16%, respectiv 5,5 miliarde de dolari), unde analiza DTZ a identificat o oarecare imbunatatire.

"Relativ vorbind, Irlanda ramane cea mai expusa, cu un deficit echivalent cu 21% din totalul stocului investit. Spania si Marea Britanie au de asemenea deficite de refinantare destul de mari, echivalente cu 6% respectiv 5% din stocul investit. Per total, estimam ca exista suficient capital disponibil (399 miliarde de dolari, la nivel mondial, din care 156 miliarde de dolari in Europa)", se mai spune in comunicat.

DTZ Echinox ofera consultanta si expertiza investitorilor, dezvoltatorilor, ocupantilor din sectorul public si privat si consultantilor financiari.