Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) reflecta in primul rand cresterea activitatii in anumite sectoare economice, cel mai important motor de crestere fiind agricultura, care ramane insa un domeniu in care se investeste mult pentru a se castiga putin, spune Daniel Guzu, proprietarul producatorului de materiale de constructii Duraziv.
„Agricultura este probabil cel mai important domeniu care a contribuit la cresterea economica din trimestrul al treilea, sau cel putin ar trebui sa fie, desi este un segment in care se investeste mult pentru a se castiga putin, iar afacerile in agricultura se construiesc incet si cu multa munca”, a declarat Daniel Guzu (foto), pentru wall-street.ro.

In Romania, continua el, inca mai depindem de vreme, ceea ce nu este tocmai normal in secolul in care ne aflam, iar cei care se avanta in acest domeniu nu cauta intotdeauna sa produca cele mai bune recolte, cele mai naturale si mai sanatoase pentru consumator.

„Eu cred mult in agricultura ecologica si sunt norocos ca pot sa investesc in ea, ca am resursele necesare sa astept, sa nu uit motivul principal pentru care am intrat in argicultura: pasiunea pentru o viata mai frumoasa si mai sanatoasa pentru mine si pentru copiii mei. Romania ar avea enorm de mult de castigat, atat financiar cat si ca imagine, daca s-ar concentra mai mult pe acest aspect”, afirma Guzu, care mai detine o livada si o vie in localitatea Panciu, din Vrancea.

O pondere semnificativa in formarea PIB au avut-o in continuare constructile, estimeaza seful Duraziv, desi considera ca nu putem spune ca pe parcursul acestui an constructiile au influentat pozitiv evolutia economica a tarii, dar nici nu au constituit o frana a dezvoltarii economice.

Activitatea din constructii a fost una la fel de intensa ca si in anul precedent, spune Guzu, stagnarea pietei fiind cauzata de faptul ca nu a fost vorba de un an cu investitii substantiale in dezvoltarea unor proiecte ample. O contributie importanta la rezultatele inregistrate de sectorul constructiilor au avut-o insa investitiile individuale. Autoritatile publice au mentinut un nivel constant al investitiilor, astfel incat dezvoltatorii au stat inca in expectativa. In schimb, persoanele fizice si companiile au investit in reamenajarea spatiilor personale sau a celor de lucru.

„Constructiile, ca si agricultura, sunt domenii influentate foarte mult de starea vremii. Chiar daca ar exista fonduri in piata, ele nu pot fi cheltuite decat daca temperaturile de afara permit acest lucru. Toamna a fost una propice lucrarilor de constructii. Acum a dat frigul, dar activitatea din domeniu inca nu a stagnat. Vom vedea ce va urma, dar evident vom fi influentati mai mult de vreme decat de evolutia PIB”, a mai spus Guzu.

Un factor care a influentat constructiile a fost reprezentat de piata imobiliara, unde programul Prima Casa a mentinut un nivel acceptabil al tranzactiilor. Seful Duraziv spune insa ca i-ar fi placut mai mult sa vada ca Prima Casa sustine si constructiile noi, nu numai cele existente, cu toate ca cei care au tranzactionat apartamente prin acest program au realizat si investitii in reamenajarea spatiilor vechi.

Cei care au in proprietate apartamente si au amanat tranzactionarea lor, de multe ori au optat pentru inchirierea acestora, iar pentru obtinerea unor preturi mai bune sau pentru a nu sta prea mult cu apartamentul gol pana la gasirea unor clienti, au optat pentru investitii in renovarea imobilelor.

„Toate aceste aspecte au contribuit la o stabilitate a pietei de produse pentru finisaje. O mare parte dintre clienti s-au concentrat foarte mult pe calitatea produselor achizitionare”, spune managerul, care estimeaza pentru anul in cursa o cifra de afaceri in crestere cu 30% fata de 2010, pana la 18 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri