In prezent, se afla in desfasurare tranzactii de investitii de peste 300 milioane de euro cu proprietati comerciale (n.r: birouri, retail si industrial), ce vor fi finalizate in urmatoarele patru luni, au anuntat reprezentantii Colliers, mentionand ca cele mai multe deal-uri au ca obiect cladirile de birouri.

In ciuda incertitudinilor din mediul economic, spun cei de la Colliers, investitorii continua sa fie interesati de cladiri de birouri cu rata de neocupare scazuta si chirii sustenabile, amplasate in zone cu acces la metrou. Aceste cladiri confera cumparatorului o mai mare siguranta a veniturilor si o perspectiva pozitiva asupa potentialilor chiriasi in contextul lipsei ofertei de cladiri de calitate in anii urmatori.

Colliers a intermediat recent tranzactia dintre NEPI si CD Capital si Benevo, care au incheiat un joint venture pentru dezvoltarea mall-ului Victoria City Center. Aceasta este cea de-a doua tranzactie in care Colliers a asistat fondul de investii NEPI, dupa preluare cladirii de birouri Floreasca Business Park, de 100 de milioane de euro.

“Victoria City reprezinta o tranzactie majora pentru piata imobiliara locala, fiind prima tranzactie de tip joint venture cu un centru comercial semnata in Bucuresti in ultimii patru ani”, a afirmat Blake Horsley (foto), director investment Services in cadrul Colliers International Romania, care a asistat CD Capital si Benevo Capital in acest proces.

Expansiunea continua a retailerilor in ultimele 12 luni a condus la posibilitatea atingerii unor praguri mai ridicate de preinchiriere si, astfel, dezvoltarea de centre comerciale a devenit din nou un subiect pe agenda dezvoltatorilor si a investitorilor, explica el.

Citeste si:

“Nivelul tranzactiilor aflate acum in negociere este extraordinar pentru piata, deoarece aceste tranzactii vor stabili repere utile atat vanzatorilor cat si cumparatorilor, mai ales in etapa «post-Lehman Brothers»”, subliniaza Horsley.

El spune ca este important sa subliniem momentul cand au fost demarate aceste tranzactii, respectiv acum sase-noua luni. “Daca discutiile pentru aceste proprietati ar fi inceput in vara, nu cred ca am fi asistat la acest volum ridicat de tranzactii, in conditiile in care atat finantarea bancara, cat si acordul actionarilor, au devenit mult mai greu de obtinut”, afirma managerul.

Astfel, dupa o posibila efervescenta in decembrie 2011 si in primul trimestru al anului 2012, Horsley considera ca al doilea semestru al anului viitor va fi mai degraba linistit, pe masura ce dificultatile in obtinerea finantarii vor afecta piata similar cu modul in care s-a intamplat in 2008 si 2009.

Cota de piata a Colliers pe piata de investitii a ajuns, cu aceasta tranzactie, la 95% din totalitatea tranzactiilor de investitii cu proprietati de peste 10 milioane de euro intermediate de companii de consultanta, potrivit oficialilor companiei.