Cladirile de locuit vor fi reabilitate cu bani europeni

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va folosi fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit, dupa ce a primit acordul Comisiei Europene pentru acest tip de investitii, a anuntat institutia.

Astfel, in prima parte a anului viitor MDRT va prezenta o schema de finantare a lucrarilor de crestere a eficientei energetice prin fonduri europene nerambursabile, potrivit Mediafax.

"Suntem in discutii avansate cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a permite utilizarea fondurilor din POR si pentru lucrari de crestere a eficientei energetice. Comisia Europeana sustine initiativa noastra iar, in prezent, lucram la punerea in practica a acestei initiative. Dorim sa facem lucrari complexe de crestere a eficientei energetice a locuintelor si nu sa ne rezumam la o simpla anvelopare", a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDRT.

Beneficiarii vor fi autoritatile publice locale in parteneriat cu asociatiile de proprietari.

"Vrem ca fondurile sa fie disponibile pentru intreg mediul urban. De asemenea, vrem sa co-interesam beneficiarii in acest demers, de aceea si ei vor trebui sa vina cu o parte de co-finantare, pe care in prezent o discutam. Prioritate la lucrari vor avea blocurile de locuinte construite in perioada 1950-1990 si care, in prezent, au pierderi energetice si costuri mari de intretinere", a mai spus Murgeanu.

Pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica prin fonduri europene MDRT discuta in prezent modificarile care trebuie operate in interiorul programului, precum si unele chestiuni tehnice.
Schema de finantare va fi inclusa in Programul Operational Regional 2007-2013, prin Axa Prioritara 1-Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri