La sfarsitul trimestrului al treilea, stocul de spatii de birouri clasa A si B din Bucuresti era de 2,09 milioane mp, cu 3% mai mare fata de stocul inregistrat in trimestrul precedent. Noile cladiri de birouri, Platinum Business & Convention Center, Golden Blitz OB si Grawe II, au crescut stocul cu 49.700 mp.

Acesta reprezinta cel mai ridicat nivel de noi livrari din acest an, cu 65% mai mare fata de trimestrul al doilea si 36% mai mare fata de primul trimestru. In faza de constructie, cu termen estimat de livrare in ultimul trimestru din an, sunt peste 25.000 mp, in cladiri ca Elite BC, CrystalTower si Barbu Vacarescu OB, se mentioneaza in raportul CBRE.

Cei 25.000 mp ce urmeaza a fi livrati si proiectele anuntate cu termen de finalizare in 2012-2013, care insumeaza peste 200.000 mp, demonstreaza ca atat dezvoltatorii, cat si proprietarii de birouri, sunt in continuare interesati sa furnizeze spatii de birouri de inalta calitate”, spun consultantii.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucurestia continuat trendul descendent, situandu-se in prezent la 15,9%. Tinand cont de faptul ca nivelul proiectelor aflate in constructie a scazut comparativ cu cel din 2009 si 2010, consultantii CBRE estimeaza ca rata de neocupare va continua sa scada.

Citeste si:

In ceea ce priveste activitatea de inchiriere, trimestrul al treilea a fost perioada cu cel mai inalt nivel din acest an, in total fiind tranzactionati 87.500 mp. „Comparativ cu primul si al doilea trimestru din 2011, in ultimele trei luni extinderile au crescut pana la 14% din totalul tranzactionat, in timp ce activitatea de preinchiriere a suferit o scadere, situandu-se la nivelul de 1%”, potrivit CBRE.

Cea mai mare tranzactie intermediata de CBRE in trimestrul al treilea a reprezentat inchirierea unei suprafete de 10.200 mp pentru o companie din IT&C.