Declinul pietei imobiliare este aproape de sfarsit, iar perioada urmatoare va aduce cresteri, au fost concluziile arhitectilor, consultantilor, avocatilor si dezvoltatorilor prezenti la conferinta organizata de Ziarul Financiar pe tema revenirii pietei de real estate.
Mihnea Serbanescu (foto), director general al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, sustine ca nu poate fi facuta pe termen scurt o previziune exacta in domeniul imobiliar deoarece “exista panica in sistemul bancar”.

“Prima jumatate a anului viitor va fi dificila pentru ca nu se vor putea incepe proiecte de la zero din cauza blocajului financiar”, afirma el.

Pentru o cresterea sectorului imobiliar factorul psihologic, dezvoltatorii imobiliari si mass-media sunt cele mai importante componente care pot schimba cursul actual al lucrurilor, considera managerul. [Vezi aici declaratia integrala a lui Mihnea Serbanescu]

Oana Albota, avocat in cadrul birouluiPeliFilip, sustine ca sistemul bancar se face responsabil de situatia actuala de pe piata imobliara.

„Bancile au un rol foarte important in blocajul de pe piata imobiliara, pentru ca acum vor un grad de preinchiriere a proiectelor de pana la 75-80% fata de 50% inainte de criza, cer capital propriu al dezvoltatorului de pana la 75%, chiar daca inainte acceptau 30%, precum si o serie de garantii", afirma ea.

Ca solutii, Albota solicita autoritatilor publice sa puna capat procesului de restituire a terenului si implicarea activa a statulului in domeniul urbanismului, precum si corelarea legilor care privesc constructiile si investitiile imobiliare. [Citeste si Avocat: NU am vazut un teren fara probleme legale]

Bucurestiul, un sat semiimpadurit

Pe de alta parte, Stefan Dumitrascu, arhitect sef in sectorul 3, considera ca Bucurestiul este "un sat semiimpadurit".

„Oricine are calculator se poate uita pe internet cum arata Bucurestiul in procente de spatii verzi, comparativ cu oricare alt mare oras. Nu avem un oras sufocat de zgaraie-nori, traim intr-un sat semiimpadurit, de la geamul biroului meu vad doi pini desi suntem in centru. La Paris sau Londra ar fi trebuit sa platesc pentru acest «view» cat nu face sau puteam sa-i tin in glastra. Speram ca se va construi, de 20 de ani speram ca vor veni dezvoltatorii care vor construi cladiri inalte", a adaugat Dumitrascu.

Arhitectul sef al sectorului 3 sustine ca incasarile din autorizatii de constructie au crescut in acest an, dupa un declin de 50% in 2010.

„Dupa o perioada dramatica a incasarilor din autorizatiile de constructie, anul acesta am constat o revigorare a activitatii undeva la nivelul din 2007-2008 in ceea ce priveste cuantumul taxelor pentru autorizatiile de constructie. Oamenii au inceput sa gaseasca bani si sa aiba curaj de a construi din nou. Circa 70% din autorizatiile eliberate au fost pentru investitii mici, locuinte individuale si imobile mici", a declarat Dumitrascu.

El a aratat ca dezvoltarea imobiliara din Bucuresti a fost limitata de legislatia in vigoare, dar si de reactia romanilor la aparitia proiectelor de zgaraie-nori.

"Aproape tot orasul este zona protejata, trebuie schimbata acest lucru, pentru ca altfel vom avea de suferit. Este inadmisibil ca dupa 22 de ani, cand intrebi lumea pe strada care este cea mai inalta cladire din Bucuresti sa ti se raspunda ca Intercontinental. De asemenea, cand apare un proiect cu o cladire inalta, toata lumea spune ca suntem inghititi de otel. Au fost mutilate proiecte care promiteau din cauza acestor contestatii, in fata carora urbanistii si politicienii au cedat doar pentru a nu fi aratati cu degetul", a incheiat Dumitrascu.

Cover foto: dreamstime.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri