Scaderea foarte abrupta a numarului autorizatiilor de construire va determina un nou deficit de oferta in comparatie cu cererea de locuinte noi in urmatorii 3-5 ani, pe fondul revenirii cererii, apreciaza presedintele executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oficialul Alpha Bank a aratat ca autorizatiile de construire au coborat constant de la varful inregistrat la mijlocul anului 2008, numarul de avize emise in ultimele 12 fiind cu 30% mai mic fata de nivelul inregistrat in urma cu trei ani, informeaza Mediafax.

Oprescu a aratat insa ca numarul de locuinte finalizate a atins maximul la mijlocul anului 2009, cu un decalaj de un an, in conditiile in care multi investitori s-au grabit sa finalizeze lucrarile presati de declansarea crizei financiare.

Un astfel de decalaj sugereaza ca odata cu revenirea cererii, raspunsul ofertei va fi mult mai intarziat, ceea ce ar putea duce din nou la un deficit de locuinte. Mai mult, Oprescu spune ca cererea de locuinte s-a redus pe considerente de venituri si perspective ale evolutiei pietei, fiind astfel o cerere latenta.

Oprescu a aratat ca Romania se plaseaza pe ultimul loc din Uniunea Europeana atat inceea ce priveste creditele ipotecare ca raport din PIB, cu un procentaj de 5,6%, cat si ca valoare pe cap de locuitor, cu 340 de euro. Spre comparatie, ponderea creditului ipotecar este de 12,8% in Cehia, 19,1% in Polonia si 25,2% in Ungaria, in timp ce valoarea pe cap de locuitor se ridica la 1.800 de euro in cazul Cehiei si Poloniei si la 2.500 de euro in Ungaria.

"Pentru un investitor, aceste date sunt incurajatoare, desi situatia economica actuala nu ofera perspective optimiste", a punctat presedintele Alpha Bank.

El a aratat ca cererea pentru finantarea cumpararii locuintelor nu a scazut mai mult decat in statele cu ritmuri sustinute de creditare ipotecara, dar a recunoscut ca un rol important l-a jucat si programul Prima Casa.

Potrivit lui Oprescu, Prima Casa, dar si OUG 50 au avut ca efect scaderea dobanzilor la toate creditele ipotecare, costul intrand in ingtervalul 5-7% pentru finantarile in euro.

Presedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, a aratat ca neperformanta pe programul Prima Casa este foarte redusa, de 0,05 la o mie, respectiv 30 de credite dintr-un total de peste 52.000 de imprumuturi.

Oprescu spune ca aceste credite sunt acordate clientilor care locuiesc efectiv in imobilele cumparate, fiind mult mai interesati sa-si ramburseze imprumuturile, iar preturile din piata nu releva pentru imprumutator sau bana o potentiala pierdere, asa cum se intampla cu imobilele achizitionate inainte de 2008.

In acelasi timp, presedintele Alpha Bank a recunoscut ca imprumuturile din programul Prima Casa au costuri mult mai mici decat media celor acordate inainte de inceputul crizei si sunt acordate mult mai transparent.

De altfel, Oprescu a aratat ca finantarile ipotecare acordate de Alpha Bank au fost permanent legate de la indicii de referinta pentru valutele de imprumut, EURIBOR, ROBOR sau LIBOR, iar rata de neperformanta se plaseaza mult sub nivelul inregistrat pe sistem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri