In goana dupa profitul garantat de piata imobiliara romaneasca, investitori straini de calibru se pregatesc sa preia in acest an proiecte imobiliare in valoare de cateva sute de milioane de euro. Castigatori vor fi cei care si-au riscat banii in urma cu trei-patru ani.

La jumatatea acestei luni, un fond britanic de investitii, European Convergence Property PLL, a cumparat PGV Tower, cladire care gazduieste sediul central al Bancpost. Mai interesant decat valoarea tranzactiei (24 de milioane de euro), este faptul ca imobilul, construit acum doi ani, a presupus o investitie a actionarilor eleni de circa zece milioane de dolari. Sa castigi de doua ori si jumatate mai mult decat ai investit in mai putin de doi ani spune mult despre potentialul pietei imobiliare romanesti. Cine a pariat pe piata imobiliara romaneasca, atunci cand perspectivele erau sumbre, culeg acum roadele unor profituri neasteptat de mari. Pe piata nu sunt nici pe departe atatea cladiri de birouri pe cate cereri exista.

Astfel, in stadiul actual, cred ca sunt disponibile in piata (sau se pot face disponibile cu usurinta) aproximativ doua miliarde de euro, in special pentru achizitii de proiecte existente sau viitoare. Probabil ca mai mult de jumatate din aceasta suma poate fi mobilizata de sapte-opt fonduri, restul fiind distribuit intre numeroase companii, mai mari sau mai mici. Or, ceea ce ofera astazi piata - in termeni de proiecte turn key pregatite de vanzare - este semnificativ inferior fata de ceea ce numim bugetul de achizitii, apreciaza Florian Nitu, partener la casa de avocatura Popovici si Asociatii. El crede ca, in acest an, se vor face achizitii de cladiri de birouri in valoare de 200 250 de milioane de euro. si asta fara potentiala vanzare a imobilului America House din Bucuresti, zona Piata Victoriei, care ar putea fi tranzactia imobiliara a ultimilor 15 ani. Grupul israelian GTC, proprietarul cladirii, este asaltat de oferte de cumparare.

Vin in fiecare saptamana cate trei-patru investitori. Practic, toate fondurile serioase de investitii prezente pe piata romaneasca au trecut pe aici, dar nu vrem sa vindem, sustine Shimon Galon, director executiv al GTC Romania. El adauga ca America House, in care s-au investit 34 de milioane de euro, va aduce venituri anuale din chirii de peste 6,5 milioane de euro. In acest fel, investitia va fi recuperata in circa cinci ani. Desi cladirea nu este deocamdata de vanzare, surse din piata sustin ca cei de la GTC vor rezista din ce in ce mai greu avalansei de oferte.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22995&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri