In goana dupa profitul garantat de piata imobiliara romaneasca, investitori straini de calibru se pregatesc sa preia in acest an proiecte imobiliare in valoare de cateva sute de milioane de euro. Castigatori vor fi cei care si-au riscat banii in urma cu trei-patru ani.

La jumatatea acestei luni, un fond britanic de investitii, European Convergence Property PLL, a cumparat PGV Tower, cladire care gazduieste sediul central al Bancpost. Mai interesant decat valoarea tranzactiei (24 de milioane de euro), este faptul ca imobilul, construit acum doi ani, a presupus o investitie a actionarilor eleni de circa zece milioane de dolari. Sa castigi de doua ori si jumatate mai mult decat ai investit in mai putin de doi ani spune mult despre potentialul pietei imobiliare romanesti. Cine a pariat pe piata imobiliara romaneasca, atunci cand perspectivele erau sumbre, culeg acum roadele unor profituri neasteptat de mari. Pe piata nu sunt nici pe departe atatea cladiri de birouri pe cate cereri exista.

ôAstfel, in stadiul actual, cred ca sunt disponibile in piata (sau se pot face disponibile cu usurinta) aproximativ doua miliarde de euro, in special pentru achizitii de proiecte existente sau viitoare. Probabil ca mai mult de jumatate din aceasta suma poate fi mobilizata de sapte-opt fonduri, restul fiind distribuit intre numeroase companii, mai mari sau mai mici. Or, ceea ce ofera astazi piata - in termeni de proiecte ôturn keyö pregatite de vanzare - este semnificativ inferior fata de ceea ce numim ôbugetul de achizitiiö, apreciaza Florian Nitu, partener la casa de avocatura Popovici si Asociatii. El crede ca, in acest an, se vor face achizitii de cladiri de birouri in valoare de 200 ľ 250 de milioane de euro. si asta fara potentiala vanzare a imobilului America House din Bucuresti, zona Piata Victoriei, care ar putea fi tranzactia imobiliara a ultimilor 15 ani. Grupul israelian GTC, proprietarul cladirii, este asaltat de oferte de cumparare.

ôVin in fiecare saptamana cate trei-patru investitori. Practic, toate fondurile serioase de investitii prezente pe piata romaneasca au trecut pe aici, dar nu vrem sa vindemö, sustine Shimon Galon, director executiv al GTC Romania. El adauga ca America House, in care s-au investit 34 de milioane de euro, va aduce venituri anuale din chirii de peste 6,5 milioane de euro. In acest fel, investitia va fi recuperata in circa cinci ani. Desi cladirea nu este deocamdata de vanzare, surse din piata sustin ca cei de la GTC vor rezista din ce in ce mai greu avalansei de oferte.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22995&shift=1

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
TRANZACTIE: Zitec a preluat agentiile de digital Bright si Symbolic